Земля в обмін на воду чи корупція? У Сагунівці депутати віддали землю приватній структурі через мирову угоду

Поза процедурою конкурсу чи аукціону депутати Сагунівської сільської ради на засіданні, що відбулося 28 квітня, передали СТОВ “Ломовате” 250,9362 га ріллі в оренду на 7 років. Підставою для прийняття рішення стала мирова угода, укладена між сільрадою та СТОВ.

Загалом, подібний спосіб передачі землі в оренду з подальшим пріоритетним правом продовження означає, що право оренди землі СТОВ “Ломовате” фактично отримало довічно. У мировій угоді зазначено, що оплата становитиме 12 відсотків від нормативно-грошової оцінки землі, що на цей час становить 815 874,98 грн на рік. Тобто орендна плата на рік становитиме 97545 грн за всю землю — відповідно близько 3263,5 грн за гектар.

Нашвидкуруч ми ввели в Google запит “здам в оренду пай” і з легкістю з’ясували, що вартість ріллі в рік починається приблизно зі 10 000 грн за гектар.

Фактично, після закінчення попереднього договору земельна ділянка мала статус вільної і за законом мала б бути виставлена на аукціон для продажу або оренди. Законодавство жодним чином не обмежує суму оренди, а стаття 124, ч.2 Земельного кодексу прямо вказує, що передача земель в оренду має відбуватися через процедуру земельних торгів.

Отже, як бачимо, мирова угода не може бути підставою для передачі землі в оренду.

Так що змусило депутатів укласти мирову угоду зі СТОВ “Ломовате” і чи не має це голосування ознак корупції? Без всебічного дослідження правоохоронцями ми не ризикнемо давати власну оцінку голосуванню депутатів, але зазначимо, що мирова угода зі СТОВ йде явно не на користь об’єднаній територіальній громаді, адже за цю землю можна було б отримати на порядок більше грошей, ніж у результаті прийнятого рішення.

У пункті 8 Мирової угоди ми знаходимо натяк на одну з можливих причин укладання договору. Пункт 8.2 ув’язує з орендою землі послуги з водопостачання, що надає СТОВ громаді: “З метою забезпечення водопостачанням населення Сагунівської ОТГ”… Так що виходить, що одним із мотивів голосування став фактичний шантаж?

Також з’ясувалося, що невдовзі у СТОВ “Ломовате”, що нині є орендарем системи водопостачання Сагунівки і здійснює відповідне надання комунальної послуги, закінчується термін договору оренди. Питання його продовження логічно було б вивчити з огляду на вимоги закону. Орендар майна також має визначатися саме через відкриті торги. Натомість наявність у мировій угоді пунктів про водопостачання та землю свідчить, що майбутній орендар уже визначений.

Можливо, питання Сагунівської ОТГ можна було б вважати і вичерпаним. Земля отримала орендаря, а селяни — постачальника води. Але хочеться нагадати, що депутати, голосуючи за мирову угоду, фактично вчинили дії, що мають ознаки корупції, але це вже тема для майбутніх публікацій.

Ви можете ознайомитися зі скрінами документів, наданих нам депутатами сільради. Вони викликають, наразі, більше запитань, ніж дають відповідь на запитання, що змусило депутатів прийняти таке невигідне для мешканців ОТГ рішення.

Додатково повідомимо, що нормативно-грошова оцінка землі жодним чином не відповідає її ринковій вартості. Однак, розмір та умови внесення орендної плати встановлюються у договорі оренди між орендодавцем (власником) і орендарем. Проте, річна сума платежу:
– не може бути меншою за розмір земельного податку, встановленого ст. 274.1 Податкового кодексу України.
Але якби орендаря визначали земельні торги, то сума за оренду відповідало б ринковим цінам. (Стаття 137 Земельного кодексу України) і у такому випадку могла б становити, враховуючи якість земель, понад 10-14 тисяч грн за га на рік.

Згідно з п.п. 284.1 ст. 284 Податкового кодексу України органи місцевого самоврядування встановлюють ставки плати за землю та пільги щодо земельного податку, що сплачується на відповідній території.

Станом на 1 січня 2021 року найдорожча рілля в Україні знаходиться в Черкаській області – 33 646 грн за 1 га. Про це пише comments.ua.

Повідомляється, що також понад 30 тис. грн за 1 га оцінюється земля в Дніпропетровській (30 251 грн), Донецької (31: 111 грн.), Кіровоградській (31 888 грн), Одеської (31 017 грн), Полтавської (30 390 грн), Харківської ( 32 237 грн), Хмельницькій (30 477 грн) і Чернівецькій (33 264 гривні) областях.

«Найдешевше – 21 411 гривень – у Житомирській області, лише небагато чим дорожче коштує земля в Волинській (21 806 грн), Львівської (21 492 грн) та Рівненській (21 938 грн.) областях. Оскільки вартість продажу земель сільськогосподарського призначення не може бути менше їх нормативної грошової оцінки, на думку Держгеокадастру найдорожча земля в Україні знаходиться в Черкаській області», – зазначається у матеріалі.

Вартість землі у «тіньовиків» дізнавалися через моніторинг оголошень про продаж земельних паїв в інтернеті.

Згідно з оголошеннями про продаж землі, розміщених на сайті OLX.ua, черкаська земля дійсно цінується продавцями, мабуть, найбільше, наприклад, $40 тис. за 4,8 га в Христинівському районі або $30 тис. за 2,6 га в Чорнобаївському районі регіону. У ціні і землі в Одеській області, наприклад, 4,5 га пропонують за $50 тис. в Комінтернівському районі. Згадувані серед найдорожчих, на думку Держгеокадастру, землі в Дніпропетровській і Кіровоградській областях можна купити в середньому від $2150 і $3050 відповідно. Близько $3350 за гектар попросять в Богодухівському районі Харківської області.

Вивчаючи пропозиції та попит на оренду ділянок сільгосппризначення, редакція Антени з’ясувала, що сагунівська громада втратила мінімум 4-5 млн. грн для свого, не настільки багатого, бюджету. А вся описана вище оборудка потребує прискіпливого вивчення правоохоронними органами. Тим більше в контексті з історією з сільським водогоном.

Один коментар до “Земля в обмін на воду чи корупція? У Сагунівці депутати віддали землю приватній структурі через мирову угоду”

  1. Лариса Зайченко я думаю ви не дуже сильно за це хвилюєтесь бо ви не є жителькою нашої громади і не вам носить воду відрами від сусідів це раз.А два це коли ви з вашим чоловіком землеміром та головою відмовляєте в видачі землі за законом учасникам бойових дій бо вся земля стоїть на продажі на аукціоні а потім прийшов час виставить ще тільки вам не дали і ви про це кричите то будьте будь-те будь-ласка трохи стриманішими бо якби Євраліс не обслуговував ту землю то яка б ціна була на воду ви ж домовляться не захотіли бо вам мабуть пообіцяли щось краще.То давайте думать про людей а не піар.

Коментарі закриті.