У хасидів настав 5782 рік. На могилу ребе Нахмана приїхали помолитися понад 27 тисяч паломників проти 50 000, про очікування яких говорили українські правоохоронці

Для хасидів настав 5782 рік. Атмосферний репортаж із уманської синагоги на могилі ребе Нахмана. Антені пощастило отримати доступ до відео з внутрішніх камер, що встановлені в синагозі на могилі ребе Нахмана. Унікальні кадри показують, що відбувається в ці ді в ці дні там. куди пересічний уманчанин або український турист попасти не може.

МВС України раніше заявляло, що очікує прибуття близько 50 тисяч хасидів до Умані цього року на святкування Рош Га-Шана. Хасиди щорічно приїжджають в Умань на єврейський Новий рік, щоб відзначити це свято і помолитися на могилі засновника брацлавського хасидизму рабі Нахмана, який жив у XVIII-XIX століттях.

Минулого року через посилені протиепідемічні заходи з COVID-19 не всі охочі паломники змогли потрапити в Умань на Рош Га-Шана.

Відвідування могили святого є традицією для хасидів, що дає прощу та “гарантію” успішності року, що наступає. Традиція відвідувати могилу сформувалася наприкінці 80-х років минулого століття, після падіння радянського залізного занавесу. Хасидська громада викупила приватний будинок, що був побудований на могилі в 50-х роках минулого століття та на його місці побудували велетенську синагогу. Відтоді щорічно могилу відвідує протягом всього року більше 100 000 паломників-хасидів.

Паломництво викликає чимало суперечок серед самих уманчан. В районі вулиці Пушкіна, побудованій на території де розташована могила Нахмана, майже вся нерухомість викуплена іноземцями, за словами місцевих, залишилося лише кілька українських родин.

Під час паломництва щорічно фіксуються конфлікти між місцевими і гостями Умані. Цьогоріч, за даними поліції, поки обійшлося без серйозних правопорушень. Крім того, вперше за вю історію стосунків між муніципальною владою та хасидами, з паломників, що перебувають на території міста береться місцевий податок – туристичний збір. але цифри різняться – попри те, що Ірина Плетньова, міська головчиня, озвучувала суму збору біля 150 грн, ЗМІ повідомляють про те, що кожен хасид сплачує понад 900. Але місцеві скаржаться – поки непомітно, щоб на вулицях міста від цього стало чистіше.

Охороною громадського порядку в Умані під час паломництва займаються понад 800 правоохоронців, серед яких і військові з Національної гвардії. Також залучені й поліцаї з Ізраїлю та США, що більш жорстко поводяться з правопорушниками, що є громадянами їх країн. При тому відомо, що з країни вже було депортовано кілька правопорушників.

Ми вже показували репортажі з вулиць міста Умань, що дають Вам змогу поринути в неповторну атмосферу, яка панує в місті під час свята.