Всі розмови про брудну ядрьону бомбу нагадали мені бізнес на червоній ртуті, що мав популярність 30 років тому. Або фільм про їжачка в тумані. Або фразу про сусліка з “ДМБ”… Не важно як, але важливо про що. Брудна бомба – ледь не кінематографічний штамп для підкреслення образа поганого героя терориста. Як Азіз, наприклад, з “Міцного горішка”. Реально – брудна бомба здатна на певний час забруднити кілька сот кв. метрів несмертельною дозою радіоактивних речовин. Зверніть увагу – метрів, а не кілометрів!

Читайте нас у TELEGRAM:
Лише головне
Без спаму та реклами
Чесний погляд без цензури

Всі ті дзвінки шамана шойгу міністрам оборони країн НАТО – не більш ніж фонова картинка для подальшого розвитку інформаційного сценарію для внутрішньоросійського вжитку. Далі росіянам розкажуть про майбутню агресію та вторгнення українців, що прагнуть захопити Бєлгород та Курськ. Зверніть увагу – русопропагандони експлуатують образ добре відомих культових кінострічок. Ймовірно, далі буде просуватися наратив всенародної війни та супротиву “окупантам”. Окопи та лінії оборони, що спішно будують вздовж кордону з Україною не захистять військову інфраструктуру на території рф від знищення українськими ракетами , дронами, чи артилерією, але мобілізують населення на боротьбу. Бо навряд чи росія знайде пів мільйона охочих піти в ополчення та армію, щоб заповнити ці всі фортифікації солдатами. Там близько 800 км оборонних ліній. До того ж потрійних. Хоча оборонні здібності споруд викликають багато питань – попри твердження, що це міцні споруди з металу та бетону, на фото та відео фігурують споруди зі стінками в 5-10 см, що навряд чи витримають постріл навіть з улюбленого російського “калаша”.

В віддаленій чи не дуже перспективі – це, звісно, майбутня демілітарізована зона, санітарний кордон між нами та мордором.Звісно, після нашої перемоги. Але зараз – це медіа аргумент для переконання пересічних росіян, що вже пора… Так само як і таблички з напрямком на найближче бомбосховище в москві чи інших великих містах росії. Народ має злякатися та само-мобілізуватися? А там , невеличка маніпуляція, і він вже з трьохленійками і в будьоновках десь під Донецьком чи Херсоном… Найсмішніше, що таки само-мобілізується! Але… Жуковщина проти сучасної зброї – утилізація.

Якщо в повоєнній росії ще буде існувати кінематограф, то тем як чергові “дідиваєвалі” вистачить на століття. До того ж за років десять у них все зліпиться у суцільний вінегрет з переказами про сталінград, пожежами в курську, брудними бомбами та зруйнованим кримським мостом, по якому вермахт мав вторгнутися на Кавказ. Тому і героїчні керчінські младогвардійці і рванули моста із американським ядерним бронепотягом.

Для них війна – віртуальна реальність. Для нас – втрати та кров рідних та близьких. Тому ми не маємо іншого варіанту ніж перемогти і врятувати людство від цієї зарази, що століттями кошмарило євразійський континент.

На підтвердження моїх тез, пропоную почитати ці матеріали:

BBC News – В Курской и Белгородской областях строят линии обороны. “Народная война”?

Червона ртуть та брудна бомба

Післямова: Ви грали раніше в комп’ютерну гру “Ред алерт” (Command & Conquer: Red Alert). Коли ти граєш з комп’ютером, і починаєш вигравати, настає момент, коли твій віртуальний ворог всю свою набудовану інфраструктуру трансформує на максимальну кількість живої сили і кидає їх на тебе, вбиваючи їх об твої віртуальні позиції та зброю… Загалом, це ваша епічна перемога.

Вам це нічого не нагадує?

Валерій Воротник

Від EDITORIAL