Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) 15-го вересня ухвалив рішення на користь Вадима Мельника, обвинуваченого в організації вбивства журналіста Василя Сергієнка.

Текст рішення є у розпорядженні Watchers.

Суд вирішив, що Україна має сплатити Мельнику 10 тисяч євро в якості матеріальної шкоди.

Вадим Мельник — один з п’яти фігурантів справи щодо вбивства журналіста з Черкащини Василя Сергієнка в період Революції Гідності та початку російської агресії у Криму та на українському Сході.

У скарзі до Європейського суду з прав людини Мельник заявив: не мав доступу до належної медичної допомоги під час утримання в СІЗО.

Він скаржився також на:

  • утримання у металевій клітці під час судових засідань у 2017–2018 роках;
  • на начебто свавільне «повторне затримання» слідчим 30-го травня 2017-го року;
  • на нібито необґрунтоване утримання його під вартою під час досудового розслідування;
  • на неналежний розгляд українськими судами скарги щодо законності його затримання у 2017-му році;
  • на відсутність незалежності українських судів під час розгляду питання щодо утримання його під вартою на досудовому слідстві.

Після дослідження матеріалів суд дійшов висновку про:

  • порушення статті 3 Конвенції («Нікого не може бути піддано катуванню або нелюдському чи такому, що принижує гідність, поводженню або покаранню»);
  • пункту 1 статті 5 Конвенції («право на свободу та особисту недоторканність»);
  • пункту 3 статті 5 Конвенції у зв’язку з позбавленням заявника свободи з 16-го травня 2017-го року до 22-го серпня 2019-го року («розгляд справи судом упродовж розумного строку або звільнення під час провадження»).

Разом з тим в ЄСПЛ вважали: порушення пункту 4 статті 5 Конвенції («Кожен, кого позбавлено свободи внаслідок арешту або тримання під вартою, має право ініціювати провадження, в ході якого суд без зволікання встановлює законність затримання і приймає рішення про звільнення, якщо затримання є незаконним») не було.

Врешті-решт суд ухвалив: сплатити Вадиму Мельнику 10 000 євро в якості відшкодування моральної шкоди.

Суд, втім, відхилив скарги Мельника на неналежну медичну допомогу, а також на відсутність незалежності національних судів, як необґрунтовані.

джерело

Від editor