Цьогорічне паломництво хасидів неочікувано наздоганяє минулорічні показники. Попри попередження про небезпеку терористичних актів та ракетних ударів рф, паломники проігнорували попередження та масово приїхали в Україну, щоб помолитися на юдейський Новий рік на могилі рабина Нахмана, святого, одного з засновників брацлавського хасидизму. У 2023 році юдейський Новий рік відзначатимуть із 15 по 17 вересня.

Цьогорічною відмінністю став логістичний шлях хасидів. Вони літаками дістаються до сусідніх з Україною країн, а звідти автобусами до Умані.

Попри війну в Україні та рекомендації максимально утриматися від прощі до Умані, понад 30 тисяч паломників-хасидів планують приїхати у вересні на свято Рош га-Шана, – повідомляє Державна служба України з етнополітики та свободи совісті.

«Традиційно на юдейський Новий рік тисячі хасидів зі всього світу з’їжджаються до могили свого цадика Нахмана Брацлавського, який заповідав їм цю щорічну прощу. Попри наполегливі рекомендації паломникам максимально утриматися від прощі до Умані, враховуючи війну, регулярні масовані обстріли нашої країни та можливі провокації з боку Росії, хасиди сприймають цю подорож як свій релігійний обов’язок», – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, що в 2022 році Умань відвідали 23 тисяч хасидів, у 2021 році – 30.

Напередодні Центр протидії дезінформації розповсюдив повідомлення про інформаційну активність рф, мета якої приховати причетність педерації до можливих терактів в Умані та ракетні удари по місцям паломництва, звинуватити в провокації Україну.
За період нападу росії на Україну армія рф кілька разів била крилатими та балістичними ракетами по місту, що призвело до чисельних жертв серед мирних українців.

Від antenna