У Черкасах уже розпочалися Шевченківські березини

Щорічно на початку березня українці вшановують пам᾽ять Великого Кобзаря. Оскільки Черкащина є малою батьківщиною поета – тут особливо готуються до його роковин. Музей «Кобзаря» постійно поповнює колекцію робіт, присвячених творчості Тараса Шевченка. Цього року громаді презентують мистецький проект «Черкаські художники у вінок шани Великому Кобзареві».

Дивіться також: До Шевченківських днів у музеї «Кобзаря» відкрили нову виставку.

Близько 600 черкащан планують призвати на військову службу

Згідно з Указом Президента з 1 березня 2018 року розпочинається призовна кампанія на строкову військову службу. Про це повідомив заступник Черкаського обласного військового комісара Ігор Яшкін.

Згідно з планом із буде призвано 577 черкащан віком від 20 до 27 років. Військову придатність призовників визначає медична комісія у складі 7 лікарів.

Призовник має з᾽явитися до військкомату в 10-денний термін після одержання повістки, інакше сплатить штраф. Якщо призовник не з᾽явиться на відправку до військової частини – на нього чекає кримінальна відповідальність у вигляді позбавлення волі до 3-х років.

Дивіться також: Рейдів не планується: військовий призов на Черкащині майже виконано. 

У середмісті Черкас стартував квітковий ярмарок до 8 березня

З 3 по 9 березня у Черкасах вздовж центральної алеї по бульвару Шевченка від вул. Смілянської до вул. Небесної Сотні триватиме ярмарок з продажу квітів до Міжнародного жіночого дня. На вибір черкащанам пропонують тюльпани, мімози, троянди, нарциси та ін., а також квіти в горщиках. Ціна за одну квітку стартує від 15 грн.

Донедавна квітами торгували на площі біля Центру дитячої та юнацької творчості, після чого владі довелося тривалий час боротися зі стихійною торгівлею.  За будь-яку торгівлю, яка здійснюватиметься на цій території, передбачене притягнення до адміністративної відповідальності. І всі ці дні там буде посилений контроль з боку управління інспектування.

Дивіться також: Святковий ярмарок квітів у Черкасах. 

Кого черкащани хочуть бачити Президентом України та якій політсилі симпатизують

Більшість черкащан наразі ще не визначилися із тим кому віддати голос на майбутніх виборах, але ті хто переконаний у своїх вподобаннях називали різні прізвища кандидатів та назви політичних партій.

Дивіться також: Як черкащани ставляться до подій під ВР України третього березня. 

Вміст діоксиду азоту та формальдегіду у повітрі перевищує допустимі норми

Результати аналізу проб повітря за лютий показали, що атмосфера у м. Черкаси забруднена ВИЩЕ ДОПУСТИМИХ НОРМ ДІОКСИДОМ АЗОТУ ТА ФОРМАЛЬДЕГІДОМ. У порівнянні з січнем середні за місяць концентрації цих речовин в Дніпровському мікрорайоні збільшились у 1,8 та 1,3 раза відповідно.

Про це повідомляє Черкаський обласний гідрометцентр.

У порівнянні з лютим минулого року максимальна концентрація діоксиду азоту збільшилася у 7 разів, а середньомісячна концентрація – у 5 разів.

У центрі м. Черкаси вміст цієї речовини був на рівні гранично допустимої концентрації (ГДК) і лише у Південному районі не перевищував ГДК.

Слід відзначити, що діоксид азоту (клас небезпеки 3) у концентраціях, що перевищує ГДК, негативно впливає на органи дихання людини, подразнює слизові оболонки. Особливо це відчувають люди з хронічними захворюваннями легенів.

Також Дніпровський мікрорайон забруднений формальдегідом. Середні за лютий концентрації формальдегіду перевищують ГДК у 2,7 рази. 

За індексом забруднення атмосфери (ІЗА) рівень забруднення атмосфери за лютий у місті вважається ВИСОКИМ. ІЗА за лютий склав 7,22. У порівнянні з січнем ІЗА збільшився у 1,25 рази за рахунок збільшення середньомісячної концентрації по формальдегіду та діоксиду азоту в Дніпровському мікрорайоні.

Діоксид азоту та формальдегід потрапляють в атмосферу з викидами підприємств та автотранспорту. Зважаючи на те, що викиди автотранспорту найбільше накопичуються в районах зупинок та перехресть вулиць, рекомендуємо не використовувати тротуари вулиць, переповнених автотранспортом, для прогулянок на свіжому повітрі.

У Смілі відбувся зимовий чемпіонат із футзалу

У неділю 4 березня відбулись фінальні двобої зимового відкритого Чемпіонату м. Сміли з футзалу сезону 2018 року на Кубок міського голови. Весь цей час приймали учасників змагань у спорткомплексі «Авангард». Загалом у бій за перемогу вступили десять команд із Сміли та Смілянського району.

Впродовж січня-березня точились запеклі футбольні баталії. Не менш видовищним та багатим на яскраві ігрові моменти були і фінальні ігри. В результаті перемогу вибороли найсильніші. Нагородження переможців відбувалось в урочистій атмосфері.

Дивіться також: У Черкасах відбувся всеукраїнський турнір з боксу серед чоловіків.