Махрова корупція?

Адміністративне приміщення в самому центрі Черкас незабаром може бути відібрано у територіальної громади. Причина – ймовірна корупційна оборудка за участю департаменту економіки та розвитку Черкаської міської ради.

DSCF5210

Площа приміщення по вулиці Хрещатик, 221 складає 287,3 кв.м. Колись, за радянських часів, у цьому приміщенні, розташованому на першому поверсі житлового будинку, розміщувалася каса Ощадного банку СРСР. За часів незалежності – Управління комунального майна міста, різні комунальні підприємства. Зручне розташування в самому середмісті завжди приваблювало спритників і надихало їх на різні спроби приватизації. Однак, протягом багатьох років міська влада намагалася всіляко запобігти цьому та утримувала і за бюджетний кошт ремонтувала приміщення. Нині воно перебуває на балансі Департаменту економіки та розвитку Черкаської міської ради, який очолює Ірина Удод.
За нашою інформацією, ще з часів губернаторства Сергія Тулуба на приміщення накинули оком діячі від Партії регіонів. У комунального підприємства, що розташовувалося в приміщенні, була вилучена кімната, в яку «прописалася» мало кому відома громадська організація «Ліга здорової нації». Департамент економіки уклав із нею 14 жовтня 2013 року договір оренди. Все б нічого,  але «Здорова нація» насправді виявилася громадською організацією, створеною Партією регіонів з метою організації так званого “руху тітушок”. І саме тут у часи Революції Гідності перебував штаб антинародного руху.DSCF5165

За деякою інформацією, контролював всеукраїнську аналогічну організацію особисто син Віктора Януковича Олександр, більш відомий широкому загалу на прізвисько «Саша-стоматолог».fef2d02a151b8556435c5bed016eea1b.i750x498x529

Уже після Революції Гідності, після повернення до влади в місті Сергія Одарича приміщення остаточно було передано під контроль маловідомим громадським організаціям. 3 червня 2014 року Ірина Удод підписує договір з громадською організацією «Національний рух опору». Договір оренди на більшу частину приміщення і, нарешті, 10 листопада 2014 року – з громадською організацією «Комітет Самоврятування Громади». Попри гучні назви відшукати в інтернеті будь-які сліди цих організацій неможливо. Тим більше в реальному житті. Щоб не виникало зайвих запитань, на приміщенні весь цей період красувалися стяги різноманітних організацій, пов’язаних із АТО. Напевне, щоб ні у кого не виникало зайвих запитань. А вже влітку 2015 року над офісним приміщенням замайоріла символіка партії “Черкащани” – кишенькового бізнес-політичного проекта, створеного колишніми місцевими представниками Партії регіонів.

Аналізуючи договори, не важко помітити їх абсолютну тотожність і акцентування саме на можливості DSCF5216приватизації приміщень. І тут ми підходимо до найголовнішого. Виявляється, директор департаменту економіки Черкаської міської ради Ірина Удод поставила свій підпис під ринковою оцінкою приміщення в сумі АЖ 818 790 грн 53 копійки!
Для розуміння перекладемо: це вартість 287,3 метра квадратного. Тобто один квадратний метр оцінено  в 2 тисячі 849 грн 95 копійок… За нинішнім курсом гривні це близько 110 доларів.DSCF5215

Тобто пані Удод вважає, що  приміщення, що займає весь перший поверх трьохпід’їздного житлового будинку з виходом на центральну вулицю середмістя, коштує близько 30 тисяч доларів – це вартість трикімнатної квартири в спальному районі Черкас. Тобто вартість оцінки цієї нерухомості занижена в десятки разів.

Для порівняння, ми відшукали за допомогою Гугл-пошуку свіжу пропозицію від одного з агентств із продажу нерухомості в Черкасах. Виявляється, вбудоване приміщення меншої площі на околиці міста коштує майже 100 тисяч доларів. Це зайве свідчення упередженості «експертів», що оцінювали нерухомість на замовлення пані Удод. І лише підсилює наші підозри в корумпованості означеної оборудки.

Зрозуміло, що Договір оренди містить норму, що передбачає компенсацію орендарю вартості оренди майна в разі його приватизації. За сучасними будівельними розцінками і враховуючи оціночну оборудку, орендатори відтепер можуть забрати вказане приміщення практично задарма.
Журналісти телеканалу “Антена” отримали цю інформацію, так би мовити, неофіційним шляхом через власні джерела. Тепер, враховуючи резонансність можливого злочину і те, що за подібною схемою під приватизацію можуть потрапити ще принаймні кілька об’єктів нерухомості міста, ми звернулися з запитом до міського голови Черкас Анатолія Бондаренка.

Крім згаданого будинку, нас цікавить іще колишнє приміщення “Агробанку” на розі Бульвару Шевченка та Митницької (колишня Піонерська), яку нині займає Самооборона Майдану. Напевне, революціонери і не здогадуються, заселившись у віджатий у штабістів Партії регіонів офіс, що насправді фактичним орендарем приміщення є та сама «Ліга здорової нації» Саші Януковича.

Ми сподіваємося, що оновлена міська рада прийме нарешті політичне рішення та проведе неупереджене службове розслідування, а в разі підтвердження виявлених нами фактів -звернеться до поліції. Адже оборудки часів Одарича, попри їх заплутаність та кришування з боку певних правоохоронних органів, рано чи пізно таки доведеться розслідувати.

9-річний період мерства Сергія Одарича завдав місту непоправних збитків на сотні мільйонів гривень. Попри те чиновники часів Одарича продовжують обіймати свої посади в міськвиконкомі.

Дивіться відео в соціальних мережах: