Іранські БПЛА навряд чи вплинуть на хід війни

Журналіст Валерій Ворортник, який тривалий час вивчає тематику військового застосування безпілотних літальних апаратів, у своєму дописі у Фейсбук розкритикував підвищену увагу українських медіа до міфічного подарунка з боку Ірану росії нібито великої кількості ударних дронів.

Зокрема, журналіст зазначає, “що про дарунок сотень БПЛА йдеться мова лише в пропагандистських ЗМІ мордору, а от Білий Дім заперечує цей факт і говорить, що немає підтвердження цій оборудці. Отже, трохи про характеристики…

Це велетенський БПЛА, що може позмагатися в розмірах з літаком-винищувачем. Довжина фюзеляжу – 8 метрів. Розмах крил – 16 (!!!).

Двигун бензиновий – який є., іншого нема… Виробництво Китай чи Індія.Можливо від газонокосарки.
Бензобак – що вдасться всунути.
Бойове навантаження – до 250 кг.
Оптика – що вдасться закупити оминаючи санкції.
Електроніка та система керування робиться індивідуально з того, що вдасться притягти чи купити на ебеї через підставних осіб. Іноді це мозок від побутових дронів чи авіамоделей. Власних навігаційних супутників Іран не має. Принаймні тих, що б мали працювати на підтримку цих БПЛА.

Ну чи схожа ця легкодоступна ціль на бойовий ударний безпілотник?

А, так…. Фото умовне з мережі. Бо і конструктивно ті дрони, що демонстрували в Ірані навіть візуально і метрично мають суттєві відмінності як один від одного, так і від нібито американського прототипу. Що дає змогу стверджувати, що авіамоделізм та побудова великих моделей та планерів є корисною справою для будь-якої каїни та особливо корисно для дитячої творчості. Дітки підростають, і можуть самостійно побудувати щось подібне. Принаймні “діти”, мого покоління що після школи відвідували гуртки з наукової творчості. Тому і відповідь на питання – чому так легко давати оцінки таким подіям)))”