У Черкасах студенти-програмісти перевершили творця MapaMagic

Талановиті хлопці з Черкаського національного університету створили унікальну систему стеження за міським транспортом під назвою «Busway», яку прагнуть встановити у громадському транспорті Черкас.
Один комплект обладнання обійшовся в 4,5 тис. грн. Протягом місяця його було успішно протестовано на трьох рейсових тролейбусах. Над проектом юні програмісти працювали шість місяців, тоді як професіонали з “Ekreative” під керівництвом Віктора Євпака розробляли додаток 2,5 роки, що викликало невдоволення самовпевненого IT-шника.
Питання зникли, коли хлопці у режимі реального часу показали, де знаходився транспорт і скільки разів він порушував графік руху. У планах юних геніїв: запровадження електронного квитка, створення диспетчерської, оголошення зупинок назовні, візуальне відображення зупинок у салоні та встановлення електронних табло. У департаменті ЖКК задоволені результатами студентської роботи, переможець буде визначений після презентації інших учасників конкурсу.

Програму розвитку черкаського електротранспорту продовжили ще на 3 місяці.

У Черкасах біля СБУ палили фаєри та погрожували «набити пику»

Черкаські націоналісти провели акцію протесту проти переслідування добровольців. Як зазначив керівник обласного осередку Нацкорпусу Дмитро Кухарчук, служба безпеки почала переслідувати бійців батальйону «Айдар», нібито вони не воювали, а займалися тероризмом. Тож добровольці прийшли під Управління СБУ в Черкаській області аби полегшити спецпризначенцям роботу.

До акції доєдналися представники ВО «Свобода» під керівництвом Юрія Ботнара. Націоналісти запалили фаєри і попередили, що наступного разу діятимуть більш радикально. В Управлінні відреагували і закликали протестувальників до перемовин.

Після розмови керівник Нацкорпусу Дмитро Кухарчук повідомив, що в Черкаському СБУ пообіцяли не виконувати злочинних законів, а навпаки – захищати добровольців.

Черкащанам презентували книгу про радикальний екозахист. 

 

1 кв. метр у вбиральні «Дирекції парків» коштує вдвічі дорожче, ніж у новому будинку

Його ціна 26000 грн., тобто тисяча доларів. Тоді коли середня вартість квадратного метру в елітній новобудові на березі Дніпра обійдеться всередньому 500 доларів, а у новому приватному будинку з внутрішніми роботами – 760 доларів. Керівник «Дирекції парків» пояснює таку дорожнечу звичайної вбиральні вартісними комунікаціями.

Такі завищені ціни можливі лише за умови зловживань посадовців службовими обов᾽язками. В результаті черкащани отримають звичайну вбиральню, як у Долині троянд. Окремою темою є лобіювання  секретарем міськради Олександром Радуцьким та «Дирекцією парків» встановлення колеса огляду. Коли 10 млн. грн. місто могло б витратити на важливі соціальні потреби, наприклад на  дофінансування освітньої чи медичної галузі. Як відомо, міський голова Черкас Анатолій Бондаренко зініціював перевірку КП «Дирекція парків» на предмет корупції. 

У Черкасах вода забрала життя юнака: рятувальники застерігають відпочивати відповідально

1 липня двоє хлопців вирішили поплавати на надувному матраці за 150 метрів від берега. Вони перекинулися і впали у воду. Чоловік, що знаходився поряд, зміг врятувати лише одного, іншого через три дні знайшли мертвим на березі Дніпра. Черкаські рятувальники закликають відпочивати відповідально. Наразі вони мають лише один сучасний моторний човен, на якому здійснюють щоденне патрулювання побережжя, а також квадрокоптер, за допомогою якого стежать за відпочивальниками з повітря.

Минулоріч внаслідок недотримання правил поводження на воді у місті загинуло дві особи. Рятувальники нагадують черкащанам про безпеку на водних об᾽єктах, аби відпочинок не перетворився на трагедію.

Рятувальники регулярно проводять профілактичну роботу на міських пляжах, зокрема роздають інформаційні листівки. Відповідальні відпочивальники знають правила поводження на воді і їх дотримуються, як от 26-річний Олег. Чоловік прийшов на пляж з малечею, поки хлопці купалися, він спостерігав за ними з берега і не дозволяв довго перебувати у воді.

Крім цього відпочивальникам радять пам᾽ятати, що на річці є течія, тож не слід купатися наодинці, стрибати вниз головою, заходити у воду в стані алкогольно сп᾽яніння або знаходитися в ній довше 30 хв. Якщо особа кличе на допомогу, слід викликати 101 та спробувати допомогти потопаючому.

Попри надзвичайну ситуацію в області роботи на черкаській греблі тривають.