Журналісти телекомпанії «Антена» просять Президента стати гарантом дотримання їх професійних прав та свобод

У зв᾽язку з припиненням трансляції програм телеканалу його працівники надіслали звернення до Президента України, голови Верховної Ради України, Ради з питань захисту професійної діяльності журналістів та свободи слова, Державного комітету телебачення і радіомовлення України, Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення.

Зокрема, у зверненні йдеться:

«8 квітня 2016 року черкаський телеканал «Антена-плюс», несподівано для нас, журналістів телеканалу, а також для десятків тисяч глядачів м. Черкаси припинив своє мовлення. Наші програми, підготовлені до ефіру цього дня, не вийшли у світ. Також виявилися марними наші труди по підготовці підсумкових тижневих новин. Вважаємо, що така практика є не інакше як протиправним припиненням діяльності засобу масової інформації, порушує наші громадянські та журналістські права, конституційні права наших глядачів, мешканців 300-тисячного міста Черкаси.

3 лютого 2016 року було зареєстровано юридичну особу — ТОВ «Телекомпанія «Антена», а вже 18 лютого відповідно до чинного законодавства було подано пакет документів до Національної ради України з телебачення та радіомовлення (ліцензійна справа №7/158 від 18.02.2016 р.). Згідно з вимогами українського законодавства, ліцензія на кабельне мовлення видається без проведення конкурсу. Відповідно до чинного законодавства Національна Рада з питань телебачення та радіомовлення   мала розглянути нашу заяву та протягом 10 днів з дня надходження письмово повідомити заявника у разі, якщо документи мають недоліки, і надати час для їх усунення, а максимум за 30 днів після отримання документів або мотивовано відмовити, або прийняти рішення про видачу ліцензії. Тобто до терміну закінчення дії ліцензії телеканалу «Антена-плюс», що забезпечило б комфортність зміни юридичної особи телеканалу і було б практично непоміченим нашими глядачами.

Жодних письмових заперечень та зауважень від відповідних служб Нацради протягом встановленого терміну ми не отримували. В телефонному режимі протягом першої половини березня було уточнено дрібні неточності у документах, подані відповідні листи та документи. Зі слів працівників департаменту ліцензування Нацради, зауважень до пакету документів не було. Відповідні листи, додаткові роз’яснення ми надіслали до Національної Ради, і 8 квітня нами було отримано електронного листа від НР з інформацією, що питання розгляду заяви на видачу ліцензії нашому телеканалу винесено на засідання НР на 14 квітня.

Ми апелюємо до совісті посадовців Національної ради України з питань телебачення та радіомовлення, і просимо поважні державні інституції стати гарантом наших конституційних прав та свобод та прав і свобод громади м. Черкаси.

Ми нарешті здійснили мрію почати працювати в ЗМІ, яке має прозору та відкриту структуру, керується в своїй роботі принципами демократії та свободи слова, а ми, в свою чергу, можемо брати участь у роботі засновника — об’єднання громадян — з метою максимальної реалізації наших, і не тільки, прав та свобод.

З огляду на сказане вище, просимо від Національної ради з питань телебачення та радіомовлення забезпечити чесний, відкритий та прозорий розгляд заяви ТОВ «Телекомпанія «Антена» на засіданні, що відбудеться 14 квітня; з метою негайного поновлення роботи телеканалу.

Ми розуміємо, що наше питання виглядає дрібним на тлі драматичних подій, що відбуваються в Україні. Але просимо вас зауважити, що мова йде саме про один з основоположних принципів демократії. Наші права та права наших глядачів уже порушені. Але з огляду на демократичний курс, яким рухається Україна, просимо захистити право черкащан на безперешкодне отримання інформації; взяти під особистий контроль питання дотримання законодавства, унеможливлення корупційних впливів при розгляді заяви телеканалу «Антена».

З повагою, колектив ТОВ «Телекомпанія «Антена»