Панщина по-черкаськи: жителів Лящівки залякали місцеві «пани»

За останні кілька років жителі села Лящівка Черкаської області забули, що таке спокій. Приїхавши на місце події, нас зустріла тиша і страх. Залякані люди сховались у своїх будинках. Склалося враження, що село вмерло. А убили його – місцеві пани, дирекція сільськогосподарського товариства «Лящівка». Всього декілька впливових людей перетворили цей невеличкий мальовничий клаптик землі у справжнє пекло, – повідомляє Інформаційне агентство УНТ «Українське Народне Телебачення». А почалося все ось з чого…

Весною 2014 року село сколихнула новина про побиття сина Галини, місцевого жителя Олександра Чорнобая. Чоловік протягом 10-річного терміну відавав в оренду сільськогосподарському товариству “Лящівка” 10 гектарів земельного паю. Угода закінчилася, тому Олександр на законних підставах вирішив забрати свою землю, про що й попередив директора товариства. Але, проходячи повз поле, побачив, що на його ділянці працює трактор. Чоловіка одразу ж помітили, і до нього почали бігти двоє людей в чорних масках. Втекти Олександрові не вдалося. В результаті бійки, він отримав численні побої та роздрібнені кістки ніг.

Жертвою цих злодіянь стала і голова сільської ради Карасовська Галина. Дану посаду жінка займає з 2010 року, і весь цей час її життя було схоже на страшне кіно. Галину Іванівну звинувачують у протидії законній діяльності сільськогосподарського товариства “Лящівка”. Голову сільської ради також звинувачують у організації злочинного угрупування, яке причетне до побиття Олександра Чорнобая.

З перших тижнів роботи на посаді голови, до Галини Іванівни навідалися в гості Скрипка Федір, директор сільськогосподарського товариства «Лящівка» та його, нині покійна, дружина Скрипка Ніна. Голові сільської ради заборонили приймати заяви від покійного жителя села Лящівка Володимира Рудика, який активно намагався зашкодити злочинним діянням подружжя Скрипок.

Знущання місцевої влади перейшли всі припустимі рамки. Після того, як жителі села Лящівка обрали на другий термін Карасовську Галину Іванівну, по всьому селу вимкнули водопостачання. Пенсіонери, інваліди – тепер всі вимушені ходити по воду до колодязя.

29 жовтня 2015 року у селі сталася страшна трагедія. Місцевий житель, Володимир Рудик, який всіляко намагався зупинити свавілля та допомогти місцевим, доведений до відчаю, у стані повного зневірення, вчинив справжній геройський вчинок. Знаходячись у будинку Федора та Ніни Скрипок, чоловік, разом із собою, підірвав гранату Ф-1. В результаті чого віддав своє життя заради миру села. Від вибуху загинула Ніна Скрипка, а її чоловік залишився без однієї ноги. Серед усіх наляканих жителів, знайшлася людина, яка ціною власного життя, спробувала повернути селу Лящівка вільне дихання. І назавжди залишилась у пам`яті вдячних людей.

Нажаль, після цієї жахливої трагедії стоїть велике «АЛЕ». На місце Федора та Ніни Скрипок стали двоє їх синів. Молоде покоління, взявши гарний урок у батьків, продовжує знущатись над невинними людьми.

Ми намагалися поговорити з дирекцією сільськогосподарського товариства «Лящівка», але до нас ніхто не вийшов. Охоронці через високий паркан повідомили, що на наші численні запитання ніхто не даватиме відповіді. До речі, охоронці були одягнені у військову форму, що носить назву «горка», на що також варто звернути увагу!

Ситуацію не можна випускати з-під контролю, тому Інформаційне агентство УНТ «Українське Народне Телебачення» продовжить стежити за подіями села Лящівка, та готове надати будь-яку можливу допомогу місцевим жителям. Даний відеоматеріал є відкритим зверненням до губернатора Черкаської області Ткаченка Юрія Олеговича з проханням захистити людей від керівництва сільськогосподарського товариства «Лящівка».