30 років після вибуху. Черкащани згадали про Чорнобиль

З нагоди ювілейної річниці сотні жителів міста пройшли жалобною ходою на знак вшанування жертв Чорнобильської катастрофи. Учасники ходи рухались від площі ім. Т. Шевченка до Соборного скверу у супроводі оркестру та сирен, тримаючи в руках портрети загиблих ліквідаторів. Очолили колону – вихованці Черкаського інституту пожежної безпеки ім. Г. Чорнобиля, звідки вийшли славнозвісні Володимир Правик і Віктор Кібенок.

Біля пам᾽ятного знаку чорнобильцям до присутніх звернулися представники обласної та міської влади. Зокрема міський голова Черкас Анатолій Бондаренко звернув увагу на циклічності історичних подій, а також згадав про чорнобильців, які стали учасниками АТО.

Пам᾽ять ліквідаторів жива, вони з жалем згадують кожну хвилину страшних подій. Натомість влада забула про їх неоціненний подвиг і не шанує належним чином. Учасники ліквідації чорнобильської катастрофи скаржаться, що їх позбавили пільг та не виплачують обіцяну соціальну допомогу.

Нагадаємо, що техногенна катастрофа, яка трапилась 26 квітня 1986 року на четвертому енергоблоці Чорнобильської атомної станції вважається найпотужнішою за всю історію ядерної енергетики. Радіоактивного ураження зазнали близько 600 тис. осіб, насамперед ліквідатори катастрофи. Нині навколо ЧАЕС утворено 30-кілометрову зону відчуження.