Стало відомим ім’я наступного голови Черкаської ОДА. Знов офіцер СБУ?

Пообідді 26 серпня, можливо, буде представлено нового очільника Черкаської обласної державної адміністрації. Ним стане Сергійчук Сергій Іванович. Саме ця особа 25 серпня опублікувала електронну декларацію на офіційному сайті е-декларування.

Цікаво, що новопризначений очільник ОДА зробив помилку при заповненні декларації: написав, що Черкаська ОДА – це Київська область. Можливо, це є наслідком поспішності підготовки документів.

Декларація Сергійчек Сергій

Крім електронної декларації громадянина претендента на посаду, що є безумовною ознакою того, що кадровий Указ Зеленський уже підписав або готовий зробити це найближчим часом, є опосередковані свідчення підготовки візиту найвищих посадовців країни в Черкаси.

25 серпня в черкаському середмісті важко було не помітити два однакових американських позашляховиків “Chevrolet”, що зазвичай використовує охорона найвищих посадовців держави.

Раніше у відкритих джерелах зустрічалася інформація про те, що на відкриття відремонтованого після пожежі у 2015 році Черкаського драматичного театру мав особисто прибути Володимир Зеленський і цим візитом розпочати місцеву виборчу кампанію Слуг народу, над якою мав би майоріти прапор “великого будівництва” на Черкащині.

Також на початку серпня очільника області Романа Боднара викликали на засідання Кабміну, де було розглянуто персональну справу очільника області і, схоже, було погоджено його звільнення або переведення на іншу посаду.

Перше, що пропонує пошукова система “Гугл” на запит з прізвищем та ім’ям нового очільника Черкащини — кілька маловідомих зливних інформаційних бачків, де передруковано кілька однакових статей із компроматом на офіцера СБУ. Його звинувачують у володінні елітною нерухомістю під Києвом та у причетності до віджиму бізнесів. Але привертає увагу саме калькування матеріалів на однотипних сайтах, що є свідченням навмисно і доволі незграбно організованої кампанії.

Нагадаємо, Сергій Сергійчук – уже третій очільник ОДА на Черкащині, призначений Зеленським.

Головним досягненням перебування на посаді його попередника можна вважати роздмуханий конфлікт із міським головою Черкас Анатолієм Бондаренком під час епідемії коронавірусу. Припускаємо, що саме хибна інформація, надана ОДА до Офісу президента України стала причиною заяв Зеленського, в результаті яких Бондаренко подав до суду на очільника країни за розповсюдження неправдивої інформації та стала поштовхом до фактичного створення з очільника не самого великого за розмірами обласного центру України електоральної пари Зеленського. Саме такий вигляд мали різкі заяви Зеленського стосовно Бондаренка, які й “розкрутили” міського голову Черкас в інформаційному просторі.

Як результат — Зеленський особисто образився на Бондаренка, хоча останній брав активну участь у президентській кампанії чинного керівника країни. Спровокований конфлікт у першу чергу відобразився на іміджі президента, а от Бондаренку, крім відвертого піару, не завдав жодної шкоди.

Пустий конфлікт, ймовірно, і спровокувало оточення президента, а от інформаційне забезпечення для заяв Зеленського, які мали б вивести на чисту воду чергового “розбійника”, цілком імовірно, надавав Боднар зі своєю командою.

Анатолій Бондаренко в інтерв’ю програми “Не за гречку” телеканалу Антена відверто розповів про свої стосунки з командою Зеленського і висловив жаль з приводу недолугої команди президента, якого ще рік тому щиро підтримував.

У іміджевих втратах, що поніс Зеленський в результаті конфлікту з мером Черкас, з високою ймовірністю можна звинуватити сам вже майже колишнього голову ОДА, що відразу після свого призначення почав розігрувати провокативний сценарій протистояння з місцевими елітами і у всіх бідах Черкащини звинувачувати місцевих, одночасно не підкріпивши свої дії, а ні доказовою базою, а ні зваживши на високу підтримку їх з боку населення. Як результат — критично низький рейтинг президентської політичної сили напередодні виборів, міський голова в якості “особистого ворога” Зеленського.

Заміна очільника області на передодні виборів — відчайдушна спроба “розрулити” ситуацію, що створив недолугий і не дуже далекий очільник області. Хоча за два місяці до голосування навряд чи можливо істотно вплинути на перебіг подій і настрої виборців. От чи стане ОДА бек-офісом виборчого штабу Слуг Народу, ми вже відчуємо найближчими днями. Діяльність попереднього “інтелектуального центру” на Соборній, на жаль, для президента та його політичної сили давала здебільш негативні результати.