НКРЕКП скасувала пільгові ціни на електроенергію для релігійних організацій, споживачів, які використовують електроенергію для опалення, багатодітних сімей та ін.

Національна комісія з регулювання енергетики та комунальних послуг (НКРЕКП) 6 січня скасувала пільгові ціни на електроенергію для релігійних організацій, жителів 30-кілометрової зони навколо АЕС, споживачів, які використовують електроенергію для опалення, багатодітних сімей та інших категорій.

Про це йдеться в постанові НКРЕКУ №15 від 6 січня 2021 року.

Документ визначає, що втратили чинність ряд постанов НКРЕКУ, якими регулювалися пільгові ціни на електроенергію для окремих категорій споживачів.

Серед них:

1. Постанова НКРЕ №218 від 11 березня 2010 року “Про затвердження тарифів на електричну енергію релігійних організацій”. Цим документом тарифи на електроенергію для релігійних організацій прирівнювалися до тарифів для населення.

2. Постанова НКРЕ №498 від 23 квітня 2012 року “Про затвердження Порядку застосування тарифів на електроенергію”. Документ визначає пільгу для населення, що проживає в 30-кілометровій зоні навколо АЕС на рівні 70% від діючого тарифу на електроенергію.

Також ця постанова закріплює порядок розрахунку дво- і тризонного обліку електроенергії, який передбачає коефіцієнт 0,5 і 0,4 відповідно для тарифу на електроенергію, спожиту з 23.00 до 07.00.

Норма про багатозонні лічильники збережена в постанові Кабміну №1325 від 28 грудня 2020 року, яким внесено зміни до постанови №483 від 5 червня 2019 року, яка затверджує Положення про пільгові тарифи на електроенергію для населення (ПСО).

3. Постанова НКРЕКУ №746 від 6 червня 2017 року »Про затвердження тарифів на електричну енергію, що відпускається юридичним особам, які є власниками (балансоутримувачами) майна, використовуваного для компактного поселення внутрішньо переміщених осіб”.

Документ встановлює тариф для юросіб, які оперують житловими комплексами для тимчасово переміщених осіб, тариф на електроенергію в розмірі тарифу для населення – 1,68 грн / кВт-год.

4. Постанова НКРЕКУ №220 від 26 лютого 2015 року “Про встановлення тарифів на електроенергію, що відпускається населенню”.

Документ встановлює тарифи на електроенергію для населення. Крім іншого – пільгові тарифи в розмірі 0,9 грн / кВт-год на перші 3000 кВт-год на місяць для побутових споживачів, які використовують електроенергію для опалення житла.

А також – пільгові тарифи в розмірі 0,9 грн / кВт-год для багатодітних сімей та дитбудинків і для гуртожитків із загальним приладом обліку електроенергії.

Згідно з обґрунтуванням до постанови №15 НКРЕКУ, всі постанови про пільги для окремих категорій споживачів втратили свою юридичну силу ще з липня 2019 року, коли був запущений оптовий ринок електричної енергії.

Однак у своїй постанові №483 Кабмін посилався на них, як на чинні.

З внесенням змін до постанови №483 про ПСО 28 грудня 2020 року, “пільгові постанови” остаточно перестали діяти.

джерело