За кілька тижнів у Черкасах висадили понад 2 тисячі сакур від управлінської компанії «Нова якість»

У квітні на прибудинкових територіях багатоквартирок, шкіл, садочків та лікарень з’явилося 2158 молодих дерев сакури. Їх управлінська компанія придбала задля озеленення дворів будинків, які обслуговує. Перші висаджені сакури вже починають розцвітати та тішити черкасців.

Разом із мешканцями: висадили дерева замість спиляних аварійних

Сакури прижилися на територіях понад трьохсот багатоквартирок Черкас. Саджанці придбали власним коштом засновники компанії. Кажуть, на цю ідею їх підштовхнули самі мешканці, коли обговорювали ліквідацію аварійних дерев.

– Колись я відвідував Японію та зрозумів, з яким трепетом місцеві ставляться до сакур. Спочатку я висадив дерева поблизу свого подвір’я, а минулої осені вирішив, що було б гарно, аби вони квітнули навесні по всьому місту, – розповідає засновник групи компаній «Нова якість» Андрій Бортник. – Як управлінська компанія майже два роки ми займаємося омолоджувальною обрізкою дерев, а також видаленням аварійних. Тому коли мешканці почали звертатися з проханням, щоб на місці видалених саджали щось нове, тоді й виникла ідея влаштувати «Sakuraday». 

У компанії кажуть, за майже два роки зрізали понад 1200 аварійних дерев. Та сповна компенсували це молодими саджанцями сакури. За умовами акції мешканці мали заздалегідь підготувати ями та висадити дерева.

– У перший день люди чомусь гадали, що ми маємо не просто привезти саджанці, а й висадити їх, поки у вікнах і за спинами наших працівників спостерігають мешканці. І вже в цей день ми зрозуміли, що на правильному шляху. Адже озеленення – це мета №2 цієї акції. А от №1 – це згуртувати людей, дати їм зрозуміти, що якою буде територія навколо будинку – справа їхніх рук також. І нам дуже хотілося, щоб про ці дерева хтось турбувався, відчував відповідальність, – розповідає Андрій Бортник. 

Частина будинків отримала оновлені алеї, хтось прикрасив сакурами вхід у під’їзд, а дехто озеленив території поблизу зон відпочинку.

Разом із дітками: алеї сакур з’явилися в школах та садочках

Екоакція вийшла далеко за межі дворів будинків, які обслуговує «Нова якість». У близько 30 садочках та школах міста теж з’явилися свої мініалеї із сакур. Допомогти навчальним закладам компанія вирішила як найбільший у Черкасах партнер міжнародного проєкту «Greening of the Planet».

– Це була наша давня мрія, бо подвір’ю школи вже 40 років. Багато старих дерев довелося вирізати, тому з’явилась галявина, на якій треба було проводити озеленення. І акція від «Нової якості» – «Sakuraday» – дуже органічно вписалася в нашу шкільну ініціативу «Дерева замість квітів», – розповідає директорка гімназії №9 Ірина Топчій. – Ми дякуємо управлінській компанії за такі гарні сакури. Кожен працівник чи учень, який до цього не саджав дерева, отримав того дня можливість це зробити та водночас долучитися до озеленення гімназії.

Робота на свіжому повітрі збадьорила дітей. Хтось активно шукав вільний інструмент, аби загортати землю, хтось – підносив воду для поливу, а дехто – керував процесом. Учні гуртом пояснювали, як правильно саджати дерева й доглядати за ними. 

Відео: https://www.facebook.com/UK.nova.yakist/posts/901530257089476

– До цього я висаджувала лише вишню. А сьогодні вперше – сакуру, – говорить учениця гімназії №9 Софія Піньковська. – Спочатку треба викопати ямку, далі залити туди води, поставити саджанець та засипати землею. Садити дерева потрібно для того, щоб у нас був кисень, а навколо було гарно. 

Та це далеко не єдиний навчальний заклад у місті, де з’явилися молоді саджанці. Так сакури незабаром розквітнуть і в Черкаській санаторній школі. Там учні із соцмереж дізналися про акцію від управлінської компанії та разом із батьками залишили заявку на участь у «Sakuraday».  

– У нас якраз триває екологічний флешмоб у межах Всесвітнього дня землі. А тому територію закладу намагаємося максимально озеленити, – каже заступниця  директора з виховної роботи Черкаської санаторної школи Любов Будник. – Наші діти вже чекають із задоволенням, коли дерева розквітнуть. Ми були в зеленому господарстві та бачили ціни на них. Тому дуже вдячні «Новій якості», що не відмовили та дали саджанці. Думаю, якщо через рік до нас завітаєте, ви побачите, які дерева доглянуті та як гарно цвітуть і тішать усіх.