ОБЕРЕЖНО, КОВІДНА ІНФОДЕМІЯ! Пропагандистська машина РФ з виробництва фейків  працює безупинно

Пропагандистська машина РФ з виробництва фейків  працює безупинно, експериментуючи над настроями, страхами, емоціями українців. Та, на жаль, половина українців вважають, що вміють розпізнавати фейки, проте лише 3% насправді можуть це зробити…

…(дослідження: USAID-Internews «Ставлення населення до ЗМІ та споживання різних типів медіа» (жовтень, 2020).

А 42% взагалі ніколи не перевіряють інформацію на достовірність. І, спираючись на власний життєвий досвід та освіту, люди вважають, що можуть розпізнати правду і брехню. Проте вони не розуміють, як ними маніпулюють російські пропагандисти.

Загалом у світі в інформаційний простір вкидається все більше фейків про коронавірус. Їхньому поширенню сприяли кілька людських чинників: страхи і паніка людей, цікавість, розчарування. Росія не могла цим не скористатися, ставши в авангарді країн, що використовують COVID-19 як зброю в інформаційній війні. COVID-19 став свого роду подарунком для російських пропагандистів і в інформаційній війні проти України.

Одним із перших пропагандистських кейсів «ковідної» пропаганди РФ щодо України стали події у лютому 2020 року в Нових Санжарах. Як відомо, 20 лютого 2020 року літаком з китайського міста Ухань евакуювали 45 громадян України та 27 іноземців. Після огляду і прикордонного та митного контролю автобуси з евакуйованими вирушили в Нові Санжари на Полтавщині для обсервації у медичному центрі Нацгвардії. Однак місцеві жителі перекрили дорогу, протестуючи проти розміщення евакуйованих з Китаю. У сутичках між протестувальниками та правоохоронцями постраждали дев’ятеро поліцейських та один цивільний. Правоохоронці затримали 24 учасників заворушень.

На жаль, ретельно спланована спецслужбами РФ провокація тоді майже досягла мети. Події розвивалися стрімко. 18 лютого стало відомо, що літак з Уханя прибуває до України. А вже увечері 19 лютого мешканці Нових Санжар, зареєстровані у «Viber», отримали через журнал розсилки повідомлення, що у цьому месенджері створено нову групу, яка стосується прибуття до міста українців з Уханю.

Учасники групи почали отримувати повідомлення, які лякали людей тим, що вони «всі вмруть» й т.п., а потім з’явилися й заклики до спротиву владі, насилля щодо прибулих.

Наступного дня у тому ж напрямі, нагнітаючи істерію, діяли й заборонені нині телеканали «Zik», «Newsone» та «112».

Згодом було проведено журналістське розслідування за участі представників українських спецслужб, в ході якого з’ясувалося, що здійснювали провокацію з Viber 20 російських ботів.

Нині ковідна інфодемія продовжується у соціальних мережах. Людей провокують, і ось уже лунає черговий заклик до участі у протестних акціях 30 вересня під Кабміном.

Згідно з аналітичним звітом Групи з аналізу гібридних загроз Українського кризового медіа-центру, вже на початку 2021 року агенти впливу Кремля в Україні інтенсивно працювали над підривом імунізації; таргетували всі вакцини, окрім російської, недоліки якої замовчували; вживали активних заходів для постачання російського Sputnik’а V в Україну; підривали довіру до влади та системи охорони здоров’я; використали вакцинацію для просування ключових наративів Кремля про «зовнішнє управління» та «русофобію» в Україні.

Один із основних напрямів російських інформаційних операцій, спрямованих проти вакцинації, – це підтримка відмови від щеплень. При цьому російська влада робить ставку на підтримку і розкручування вже наявних у суспільстві тем, що провокують розбрат.

Цікаво, що не останню роль у підривній кампанії з протидії вакцинації зіграла УПЦ МП. З усіх конфесій, масово представлених в Україні, саме Московський патріархат із самого початку найбільш агресивно виступав проти вакцинації. Він розгорнув кампанію проти «примусової вакцинації», дезінформуючи вірян про небезпеку імунізації та нібито примусовий її характер.

Головною інформаційною мішенню Кремля в Україні стали люди, які сумніваються у вітчизняній медицині й доцільності вакцинації. Й нікого з працівників російських спецслужб не хвилює, скільки українців може загинути або втратити здоров’я без вакцинації.

Що ж робити, аби протистояти пропаганді антивакцинації? Щонайперше – зберігати спокій. Більшість фейків поширюються саме тому, що людей лякають, змушують надміру тривожитись за себе, дітей, близьких і майбутнє, зменшують здатність мислити критично. А ще – не поширювати неперевірене, а перевіряти все, що лякає, викликає інші сильні емоції або посилається на ненадійні джерела.

Варто звіряти інформацію з офіційними джерелами, українськими та міжнародними. У жодному разі не можна довіряти російським і проросійським джерелам: агресор ніколи не обмежується танками – в інформаційному просторі теж війна. А наша обізнаність з його методами – наш захист від поразки.

За результатами нещодавнього аналізу однієї з найбільших платформ соцмереж: 40% постів, що стосуються COVID-19, були генеровані ботами – автоматичними програмами, замаскованими під конкретних людей. А щоб викликати хвилю хейтерства, факти загортаються в дуже агресивні, емоційні обгортки.

Коронавірусна істерія ще раз підтвердила, що дезінформатори застосовують безліч маніпулятивних інструментів. Серед них: фейкові експерти – лікарі, науковці, які коментують якісь дослідження (молодий лікар з РФ Юра Клімов радить затримувати дихання на 10 секунд, щоб перевірити, чи хвора людина на коронавірус). Використовуються також підміна понять (фотографії з російських лікарень видавалися за українські реалії) та вміло поєднані напівправдиві або перекручені факти.

Загалом пандемічні фейки можна розділити на декілька груп. Одна з них про те, що коронавірус створений штучно і походить із Китаю. Цей фейк поширили саме російські журналісти ще в січні. Потім він зазнав змін, і називалися різні країни, в лабораторіях яких буцімто з’явився вірус.

Ще одна група стосується ліків і лікування. Люди пам’ятають про «цілющі», лимони, часник або імбир. Після розповсюдження фейку про їхню дивовижну користь у боротьбі з коронавірусом, ціни на ці продукти в українських магазинах злетіли в рази. Тож, російські спецслужби використовують будь-яку нагоду, щоб дестабілізувати українське суспільство.

Розповсюдження фейків про коронавірус Росією є частиною гібридної війни щодо України. Над цим працюють цілі ботоферми, які поширюють неправдиву інформацію. Але найгірше – те, що звичайні українські користувачі соціальних мереж, не фільтруючи інформацію, поширюють її і тим допомагають ворогові.

Саме тому провокатори у соціальних мережах, люди, які розповсюджують інформацію, що загрожує безпеці держави, її жителів, ті, хто скоює хуліганські вчинки й т.п. мають пам’ятати – на них чекає кримінальна відповідальність.

Згідно Статті 109 «Дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади» дії, вчинені з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, а також змова про вчинення таких дій, караються позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років з конфіскацією майна або без такої. Публічні заклики до насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або до захоплення державної влади, а також розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій, караються обмеженням волі на строк до трьох років або позбавленням волі на той самий строк з конфіскацією майна або без такої. А от якщо вказані вище дії представником влади, або повторно, або організованою групою, або з використанням засобів масової інформації, вони вже караються обмеженням волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на той самий строк з конфіскацією майна або без такої.

Згідно статті 296 хуліганство, тобто грубе порушення громадського порядку з мотивів явної неповаги до суспільства, що супроводжується особливою зухвалістю чи винятковим цинізмом, – карається штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років. Якщо ці дії вчинені групою осіб, вони караються обмеженням волі на строк до п’яти років або позбавленням волі на строк до чотирьох років.

Хуліганські дії, вчинені повторно, чи пов’язані з опором представникові влади або представникові громадськості, який виконує обов’язки з охорони громадського порядку, чи іншим громадянам, які припиняли хуліганські дії, караються позбавленням волі на строк від двох до п’яти років. Якщо при цьому застосовується вогнепальна, холодна зброя чи інший предмет, спеціально пристосований або заздалегідь заготовлений для нанесення тілесних ушкоджень, – позбавлення волі на строк від трьох до семи років.

Та й Стаття 293. «Групове порушення громадського порядку» попереджає, що організація групових дій, що призвели до грубого порушення громадського порядку або суттєвого порушення роботи транспорту, підприємства, установи чи організації, а також активна участь у таких діях – караються штрафом до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців.

Тож, варто замислитися, чи хочете ви стати спільником ворога й розповсюджувати у суспільстві фейкову брехню російських пропагандистів, брати участь у антидержавних акціях та протестах й нести за це суворе покарання. Врешті, чи хочете ви бути здоровими та жити разом із здоровою родиною у здоровому суспільстві?