територіальна оборона

В Україні сформують понад 150 батальйонів тероборони

У рамках розгортання системи територіальної оборони в Україні буде створено понад 150 батальйонів.

Про це повідомляє Міністерство оборони України.

У складі Сил ТрО ЗСУ триває формування 25 бригад (один регіон – одна бригада), які об’єднуватимуть понад 150 батальйонів (один батальйон на район).

Постійна чисельність Сил ТрО у мирний час складатиме 10 тис. військовослужбовців. По штату особливого періоду підрозділи Сил ТРО нараховуватимуть понад 130 тис. осіб, для чого буде сформовано відповідний резерв.

За інформацією командувача Сил ТрО, станом на 17 січня 2022 року визначено 86% місць дислокації підрозділів ТрО по всій Україні.

Нагадаємо, сили територіальної оборони – це окремий рід сил у складі Збройних сил України та їх розгортання відбуватиметься у три етапи.

На першому етапі бригади і батальйони Сил ТрО розгортатимуться по штату мирного часу.

У кожному батальйоні формується кістяк з військовослужбовців ЗСУ. Їх завданням є командування, навчання та злагодження цивільних осіб, які укладуть контракт про службу в резерві ТрО і захищатимуть територію, де проживають. Шляхом цих резервістів ТрО кожен батальйон нараховуватиме до 600 осіб.

Формування резерву ТрО по штатах особливого періоду – це другий етап після того, як у батальйонах та бригадах буде створено організаційно-управлінське ядро з військовослужбовців та забезпечені відповідні умови.

За тими, хто укладе контракт і служитиме у резерві ТрО, буде закріплено зброю. Вона буде видаватися на час навчань, або у разі виникнення визначених ситуацій.