Росія без долара: США відключають Центробанк РФ від операцій з своєю валютою

Сполучені Штати Америки, в понеділок, 28 лютого, вживають негайних заходів, щоб заборонити операції в доларах США з російським Центральним банком і повністю заблокувати російський фонд прямих інвестицій, заявили високопосадовці адміністрації президента Байдена.   

Ці кроки мають на меті перешкодити Росії отримати доступ до так званого «запасу на чорний день», на який, за словами чиновників, розраховувала Москва під час вторгнення в Україну.  Тепер Росія не зможе використовувати ці резерви для пом’якшення падіння рубля, бо більше не матиме доступу до коштів, які вона зберігає в доларах США.

Нові масштабні санкції, введені Німеччиною, Францією, Великобританією, Італією, Канадою, Європейським Союзом та іншими, вже привели економіку Росії вже у стан вільного падіння. «Жодна країна не є нечутливою до санкцій», — сказав представник Білого дому, додавши, що «військова казна Путіна у 630 мільярдів доларів у резервах має значення лише в тому випадку, якщо він може використовувати їх для захисту його валюти, зокрема, продаючи ці резерви в обмін на покупку рубля».

«Після сьогоднішніх дій таке користування з валютного запасу вже буде неможливим, а Фортеця Росія виявиться міфом», — підкреслюють в Білому домі. Під час розмови з журналістами в понеділок вранці високопоставлений чиновник адміністрації сказав, що цей крок є «кульмінацією місяців планування та підготовки в наших урядах за технічними, дипломатичними та політичними каналами, у тому числі на найвищому рівні». «Ми були готові, і саме це дозволило нам діяти протягом кількох днів, а не тижнів чи місяців після ескалації Путіна», – зазначив співрозмовник, слова якого приводить CNN.

Більше читайте тут.