ДБР розслідує понад 230 проваджень за державну зраду, дві третини з яких у Донецькій та Луганській областях

Працівники Державного бюро розслідувань боронять територіальну цілісність країни у складі бойових підрозділів, а слідчі та оперативні співробітники систематично виявляють зрадників та колаборантів, які в умовах воєнного стану співпрацюють з представниками країни-агресора.

Навіть ті, хто поки перебуває на тимчасово окупованих територіях, не залишаються поза увагою слідчих. Кожен факт ретельно вивчається і по ньому приймається процесуальне рішення.

З початку гарячої фази війни росіі проти України слідчі ДБР порушили 154 кримінальних провадження за державну зраду та 81 провадження — за колабораційну діяльність.Серед фігурантів — голови сільських рад; депутати різних рівнів; посадовці; судді, правоохоронці та військовослужбовці.

Найбільше справ щодо зрадників розслідує Територіальне управління ДБР Краматорська. 109 проваджень відкрито за державну зраду, 74 — за колабораційну діяльність.

За фактом держзради переважна більшість справ стосується працівників правоохоронних органів.

Також слідчі ДБР Краматорська розслідують кримінальне провадження відносно працівника одного з лісгоспів, який почав співпрацювати з окупантами.

ТУ ДБР Полтави порушило 15 кримінальних проваджень за державну зраду, 1 — за колабораційну діяльність. Серед фігурантів: співробітники правоохоронних органів, депутати місцевих рад та голова одного з районних судів.

ТУ ДБР Мелітополя порушило 18 проваджень. За державну зраду – 16, колабораційну діяльність – 2.

ТУ ДБР Миколаєва порушило 8 проваджень. За державну зраду – 4, колабораційну діяльність – 4.Серед фігурантів троє військовослужбовців Збройних сил України, які у 2014 році, під час анексії АР Крим російськими агресорами, зрадили присязі та перейшли на біг ворога.

У лютому 2022 року дезертири «повернулись» в Україну, у складі російської армії для проведення бойових дій на Миколаївщині. На початку березня зрадників було затримано.

ТУ ДБР Львова — порушило 6 проваджень за державну зраду, а ТУ ДБР Києва — 5 проваджень за державну зраду та колабораційну діяльність.

Активна робота у цьому напрямку триває. ДБР застерігає усіх чиновників та правоохоронців від співпраці з російсько-окупаційними військами та наголошує на невідворотності суворого покарання за такі злочини.Короткострокова вигода від «служіння» окупантам перетвориться на ганебне і тривале ув’язнення.