Де взяти 17 мільйонів? Ще один будинок «Нової якості» став учасником «Енергодому»

Мільйони гривень на роботи з енергомодернізації отримає вже четвертий будинок «Нової якості». Нещодавно Фонд погодив заявку на участь у програмі «Енергодім» Сумгаїтській, 39. Його мешканцям держава компенсує значний відсоток коштів за утеплення, установлення ІТП, теплоізоляції мереж тощо.

Загалом у цьому ОСББ планують виконати 15 заходів з енергомодернізації будівлі. Серед них традиційно: монтаж індивідуального теплового пункту, гідравлічне балансування, теплоізоляція трубопроводів системи опалення та гарячого водопостачання,  утеплення фасаду, техповерху й даху, заміна дверей і вікон.

Дивіться інші статті на тему програми «Енергодім»

– Сьогодні будівля споживає вдесятеро більше тепла, аніж планується після модернізації, та втрачає в три рази більше енергії на гарячому водопостачанні. Якщо в цифрах, то загальне річне споживання енергії будинку зараз становить 994 тис. кВт*год/рік, а після впровадження заходів – 229. Тобто економія сягне майже 75%,  – говорить енергоаудитор Роман Прапро. – А це відповідно й у рази менші витрати на комунальні послуги вже відразу після проведення робіт.

Лише за останні пів року це вже четвертий будинок, який отримав погодження заявки від Фонду Енергоефективності. 

– Цій багатоквартирці лише 35 років. Та цього терміну достатньо, аби мережі та інженерні системи, якими його обладнали до здачі в експлуатацію, уже зносилися та стали причиною постійних проблем, – говорить головна інженерка управлінської компанії «Нова якість» Катерина Папуша. – Вирішити частину з них поточним ремонтом неможливо, або ж таке «латання» дає тимчасовий ефект. Часто потрібен капітальний ремонт, який не входить у перелік робіт у тарифі на управління. 

Одним зі шляхів максимального ефекту для енергоощадності будівлі за мінімальне фінансове навантаження на його мешканців є участь у програмі «Енергодім». У компанії кажуть, що організаційно та юридично підтримують співвласників на всіх етапах участі в програмі.

– Ми отримали «під опіку» два роки тому не новобудови з сучасними комунікаціями, а будинки, яким 30-60 років. І практично в кожному мережі не змінювалися з моменту введення їх в експлуатацію. Із таким житловим фондом працювати складно. Адже це постійні тепловтрати, аварії, дискомфорт для мешканців та відповідно шквал обурення, – говорить директор компанії управителя Сергій Атамась. – Ми розуміємо, що вирішити всі ці проблеми може тільки комплексний підхід. Тому в будинках, де мешканці розуміють істинну причину проблем з опаленням чи гарячим водопостачанням, уже організовано ОСББ та подані заявки на участь у державній програмі «Енергодім». Після робіт усі будуть у виграші: люди отримають оновлене комфортне житло, ми – багатоквартирку, з якою легше працювати.

Додамо, що програма «Енергодім» компенсовує значний відсоток вартості робіт.  І вже незабаром стане відомо, скільки коштів надасть держава на енергомодернізацію будинку на Сумгаїтській, 39. 

Уже понад 500 багатоквартирок «Нової якості» пройшли енергоаудит. Шукайте енергосертифікат свого будинку за посиланням: https://nova-yakist.ua/energetychni-sertyfikaty-budynkiv/

Три багатоквартирки вже стали учасниками програми, яка компенсує їм від 50 до 70% вартості робіт. Решту – мешканцям не доведеться збирати додатково. У багатоповерхівках, які перебувають під управлінням «Нової якості», їх покривають за рахунок квартплати.

Хочете енергомодернізувати свій будинок – звертайтеся: 56-01-01 або 59-01-01. Для запуску процесу треба сформувати ініціативну групу (від трьох співвласників), провести установчі збори, зареєструвати ОСББ. Юридичний та організаційний супровід гарантуємо.

Джерело