Із січня 2022 року черкащани платитимуть водоканалу за абонентське обслуговування

Відповідно до чинного законодавства, усі витрати на збут виключені з тарифів на послуги з централізованого водопостачання та централізованого водовідведення і виведені в окремий платіж під назвою «плата за абонентське обслуговування».

З січня 2022 року абонплата нараховується усім абонентам КП «Черкасиводоканал», окрім тих споживачів, з якими укладений колективний договір.

В абонплату включаються витрати пов’язані з укладенням договорів про надання послуг, зі здійсненням розподілу обсягу спожитих послуг між споживачами, нарахуванням та стягненням плати за спожиті послуги, обслуговуванням та заміною вузлів комерційного обліку води (у разі їх наявності у будівлі споживача), а також за виконання інших функцій, пов’язаних з обслуговуванням виконавцем абонентів за індивідуальними договорами (крім обслуговування та поточного ремонту внутрішньобудинкових систем централізованого водопостачання та водовідведення).

Абонплата нараховується окремо і на водопостачання, і на водовідведення. Це пов’язано з тим, що є абоненти, у яких тільки водопостачання, є абоненти, у яких тільки водовідведення, а є такі, у кого і водопостачання, і водовідведення. Постановою КМУ від 21.08.2019 р. №808 встановлений граничний розмір абонплати на рівні: водопостачання – 35,19 грн, та водовідведення також 35,19 грн. Однак, після проведення розрахунків, для споживачів КП «Черкасиводоканал» встановлено значно менший рівень плати за абонентське обслуговування:

– централізоване водопостачання (без обслуговування та заміни вузлів комерційного обліку води) в розмірі 11,24 грн (з ПДВ);

– централізоване водопостачання (з обслуговуванням та заміною вузлів комерційного обліку води) в розмірі 28,33 грн (з ПДВ);

– централізоване водовідведення в розмірі 11,24 грн (з ПДВ).

Абонентська плата нараховується щомісячно з розрахунку на один особовий рахунок, незалежно від кількості мешканців у квартирі/будівлі.

Зазначимо, що на абонплату надаються державна субсидія та пільги.

Розрахунки плати за абонентське обслуговування