З лісу до домівок черкащан: як вирощують, охороняють та реалізовують новорічні ялинки

Перед тим, як стати головною прикрасою оселі, дерево живе на спеціальній плантації. Аби сосна досягла хоча б метрової висоти має минути щонайменше три роки. Тому хвойні ретельно оберігають від браконьєрів. Зазвичай напередодні новорічних свят у державної лісової охорони розпочинається гаряча пора. Йдеться про цілодобове чергування на плантаціях. Хвойні вирубують лише у відведених для цього місцях та виключно під замовника.

Нині 72 бригади лісівників вдень і вночі чатують у місцях вирощування хвойних. Патрулюють територію пішки, за допомогою автівок, квадрокоптерів, та фотопасток. Цьогоріч уже двоє браконьєрів попалися на гарячому.

Наразі на Черкащині триває операція «новорічна ялинка». Протягом дня поліція перевіряє до 30 автомобілів, особливо ті, що виїжджають з лісосмуги та мають технічні можливості для перевезення вантажу.

Попит на новорічні дерева починає рости традиційно напередодні Дня Святого Миколая. Тож на ялинкових ярмарках у лісництвах уже красуються перші хвойні на продаж. Серед пропозицій є сосни та ялинки, у тому числі в горщиках. Вони дещо дорожчі, але мають неушкоджену кореневу систему для висадки в грунт. Лісівники закликають черкащан купувати ялинки у законний спосіб та не мати проблем напередодні новорічних свят.

Черкаські лісівники показали, де живуть новорічні ялинки. 

Черкащанам запропонували зробити своє місто безпечнішим

Представники компанії «Кобі» презентували депутатам міськради та громадським активістам програму «Безпечне місто». Це система спостереження та виявлення порушників за допомогою спеціальних камер, що встановлюються в місцях потенційно небезпечних для містян. На головних автошляхах, в парках, зупинках громадського транспорту та навчальних закладах. Проект «Безпечне місто», а це насамперед програмне забезпечення системи спостереження, стовідсотково український і наразі вже застосовується в кількох обласних центрах. Ця система насамперед корисна для працівників Національної поліції, втім платити за це задоволення, а воно не дешеве, мають міські ради. Втім, як запевняють розробники програми «Безпечне місто», наслідки після її реалізації стануть відчутні у найкоротші терміни. Це, насамперед, має позначитися на криміногенній ситуації в місті.

У Черкасах презентували переможців інкубатору громадських проектів

 

Довідки про одужання дошкільнят більше не потрібні – головний медик Черкас

Про це у коментарі «Антені» повідомив директор департаменту охорони здоров᾽я Олег Стадник.

У березні 2016 року видано наказ МОЗ, який регламентує санітарно-епідемічний стан у дошкільних закладах.  Після перенесених ГРВІ чи застуди дитину огляне медсестра у дитсадку і допустить до навчання. Для цього не потрібно іти по довідку у поліклініку. В деяких дитсадках досі вимагають довідки про стан здоров᾽я дітей, які повернулися до навчання після хвороби. Нині у черкаських ДНЗ зареєстровано близько 12 тис. дітей, тож дотримання оновленого законодавства дозволить суттєво зменшити черги біля кабінетів педіатрів.

У департаменті охорони здоров᾽я обіцяють жорстко реагувати на прояви протизаконного вимагання довідок і повідомляти про порушення законодавства департамент освіти і гуманітарної політики.

У черкаських поліклініках розмежують потоки здорових і хворих дітей. 

Жива курка і гадання на чоботях: музейники відзначили Андріївські вечорниці

Свято Андрія Первозванного припадає на 13 грудня і вважається найбільшим передноворічним. Напередодні цієї дати прийнято збиратися на вечорниці — ворожіння, з якими пов’язано безліч неординарних звичаїв. Наприклад, хлопці робили невеликі капості дівчатам, поки ті ворожили на судженого. Черкаські краєзнавчі вирішили відтворити таємний обряд. Андріївські вечорниці супроводжувалися веселими співами, довгими дівочими посиденьками, знайомствами і заграваннями молоді. Спочатку замішували тісто, робили вареники із «сюрпризами» та традиційну калиту, потім випікали здобу і починали ворожити. Для цього використовували різні атрибути: свічки, люстерка, зерня, прикраси, чоботи, дощечки та навіть справжніх тварин, як то курка чи пес. До таких ворожінь ставилися жартівливо, а самі вечорниці сприймали як відмінний привід повеселитися перед Новим роком.

Черкаський музей на день став етнічною світлицею