На Черкащині понад 2000 дітей чекають на нову родину

Про це повідомила начальник обласної служби у справах дітей Оксана Покатілова. Обговорити проблему сирітства на підсумкову конференцію прибули делегати з різних районів області. Їх єднає спільна мета: зменшити кількість дітей, переданих до інтернатів, та активізувати розвиток сімейних форм виховання.

Чужих дітей не буває – у Черкасах відзначили День усиновлення.

На сторожі: «Оперативна служба 1505» протягом доби приймає від 500 до 3000 звернень черкащан

Це єдиний у місті сервіс, підпорядкованій міській раді, створений для безперервної інформаційної підтримки громадян та швидкого реагування на повідомлення. Нині в оперативній службі працює 7 осіб, здебільшого, молодь. Всі мають вищу освіту та займаються спортом. Команда «1505» з міні-футболу виступала в бізнес-лізі міста. Керівник оперативників Святослав Вовкадав нині служить в АТО, тож роботу служби курує його заступник Сергій Маліщук.

На жаль не всі черкащани з розумінням ставляться до роботи «Оперативної служби», кажуть диспетчери. Дехто виливає свій гнів у телефонну слухавку. Були навіть погрози. Тож працівники закликають жителів міста бути терплячими та толерантними. Звернутися по допомогу до «Оперативної служби» можна за номером 1505, або 050 464 60 60 з мобільного. Електронна пошта: 1505@rada.ck.ua.

Міський голова нагородив головного військового комісара Черкас

Перед початком чергового засідання виконавчого комітету, міський голова Анатолій Бондаренко вручив нагороду та пам’ятний знак «За заслуги перед містом Черкаси ІІ ступеня» головному військовому комісару міста Євгену Коржу. Окрім цього нагорода передбачає і грошову винагороду, яка складає 15 мінімальних заробітних плат, а саме 21 750 грн.

Ветерани-правоохоронці нагородили мера та його заступника.

Черкащан закликають підгодувати птахів

Зараз, коли вдарив лютий мороз, у зимовій пастці опинилися птахи, яким так потрібна людська підтримка. Холодно і голодно їм. Все заховано під снігом, немає чим поживитися. Адже  птахи гинуть не стільки від морозу, скільки від браку їжі: їм просто не вистачає енергії, значна частина якої взимку витрачається на підтримку температури тіла, яка у птахів становить від 39 до 45 градусів за Цельсієм. За словами орнітологів, що менші пташки, то частіше вони гинуть. Крім синичок і горобців, погода вбиває й більших птахів – голубів, дроздів, дятлів, сойок…

Кожен із вас може допомогти птахам вижити: достатньо просто зробити годівничку і час від часу підсипати туди їжу. Найкращим кормом для птахів є звичайне соняшникове насіння, але пам’ятайте: воно має бути несмаженим. Дрібним птахам, що мають маленький дзьоб, важкувато добути ядро зі шкаралупи, тому радимо дещо потовкти насіння.

Дуже полюбляють птахи насіння кавуна та гарбуза. Його не потрібно смажити, а перш ніж давати птахам, ледь-ледь розчавити качалкою. Вони подякують також за насіння диких злаків та бур’янів, конопель, проса, вівса. До речі, якщо у вас немає годівниці, сміливо насипайте корм на сніг. До такого імпровізованого «столу» теж злітатимуться птахи. Також їм смакуватиме несолона картопля в «мундирах», яку, перш ніж покласти в годівницю, варто розломити навпіл.

Не варто годувати птахів гречаними, пшеничними, ячмінними крупами, а також рисом і пшоном. Два останні види круп розбухатимуть у шлунках птахів і завдаватимуть їм додаткових неприємностей у холоди. Також не варто загодовувати птахів хлібом, а якщо пригощаєте, то лише білим: чорний хліб шкідливий для всього птаства. Подбаємо про пернатих узимку, і вони віддячать вам навесні та влітку.

У черкаських парках з᾽явилися нові годівнички.

У Черкасах погіршилась видимість

Водіїв закликають бути уважними на дорогах. Синоптичне явище спостерігається у зв᾽язку з нестійкими погодними умовами.

За прогнозом, через вторгнення дуже холодного повітря зі сходу, січень закінчиться помірними морозами: вночі 16-21º, вдень 6-11º. На початку лютого морози дещо ослабнуть: вночі -10-15º, вдень -1-5º.

3-4 лютого внаслідок виходу балканського циклону можливий невеликий мокрий сніг та тимчасове послаблення морозів – температура зросте вночі до 6-11º морозу, вдень очікується близько 0º.

Впродовж тижня на дорогах області спостерігатиметься ожеледиця.

 

«Євродвори», перекриття дахів, ремонт ліфтів: будні «Соснівської СУБ»

Сьогодні до її складу увійшла ще й СУБ «Митниця». І тепер комунальне підприємство обслуговує 60 % населення Черкас.

Саме комунальники забезпечують комфорт черкащан та дбають про житловий фонд. В зимовий період працювати особливо складно через несприятливі погодні умови. Тому нині підприємство зосередилось на виконанні поточних завдань.

Серед стратегічних цілей «Соснівської СУБ» – виконання програми «Євродвір». У минулому році вдалося непогано впоратися із цим завданням. Тротуарною плиткою вимощено прилеглу територію навколо 46 житлових будинків., що складає 10 300 кв. м.

Не менш важливим об᾽єктом капіталовкладень є забезпечення енергозбереження житлового фонду. Адже деяким будинкам, що перебувають на балансі підприємства нині уже виповнюється 100 років. Тож в рамках програми «Тепло в кожен дім» в 137 багатоповерхівках  встановлено 142 прилади обліку тепла.

Позитивна динаміка обслуговування житлового фонду неможлива без корегування тарифу на послугу утримання будинків, споруд та прибудинкових територій. У зв᾽язку з підвищенням мінімальної зарплати з 1 лютого послуга здорожчає у півтора рази.

Особливу увагу влади Роман Моторний звертає на житловий фонд будинків та гуртожитків, що передані підприємству від відомчих організацій. Технічний стан інженерних мереж близький до аварійного і потребує капітального ремонту. Це ще неповний перелік пропозицій, внесених керівником Соснівської СУБ до ПСЕР. Вирішальне слово – за депутатами.

Завдяки енергозбереженню Придніпровська СУБ вже заощадила 30 тис. грн.

Основні проблеми атовців Черкащини – працевлаштування та забезпечення житлом

На ці та інші теми говорили на звітних зборах Спілки воїнів АТО «Черкащани». До її складу, здебільшого, входять бійці 14-го окремого мотопіхотного батальйону. Про діяльність громадської організації, плани та  проблеми розповів голова обласної Асоціації учасників АТО Олександр Тихонов.

Боєць колишнього батальйону «Черкаси» Олексій Жданов приїхав на з᾽їзд із найвіддаленішого району Христинівщини аби побачитися зі своїми побратимами та обміркувати, як оптимізувати співпрацю військових та влади.

В ході заходу військовим також розповіли умови пільгового кредитування для учасників АТО. Вони мають змогу отримати безвідсоткову або 3% позичку для купівлі квартири. Для цього необхідно звернутися до Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництва та підготувати усі необхідні документи. Наразі в черзі по місту Черкаси перебуває 21 особа, минулоріч таким чином бійцям надали житло в Умані та Смілі. Програма є унікальною і діє лише на Черкащині.

Відзнаки «Почесний громадянин м. Черкаси» вручили родичам загиблих атовців.