У Черкасах обговорили варіанти запровадження транспортної реформи

У Черкасах планують змінити транспортну систему міста. Згідно з нещодавно прийнятим законом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впровадження автоматизованої системи обліку оплати проїзду в міському пасажирському транспорті» в українських містах мають запровадити єдину систему електронного обліку пасажиропотоку. Ця система являється успішним досвідом у багатьох містах світу. Електронний квиток дозволяє вести облік пасажироперевезень, таким чином економічно покращувати громадські перевезення. Окрім запровадження у Черкасах е-квитка, також обговорили інші засоби покращення якості перевезень пасажирів. Свої проекти презентували три компанії. Одна з яких це ІТ-компанія «eKreative», яка відома у Черкасах завдяки свої програмі «Mapamagic».

Своє бачення транспортного майбутнього міста запропонував представник білоруської компанії «ІВА group». Системи даної компанії успішно працюють в місті Мінськ, Гомель та Брест, проте на ринку України вони не представлені в жодному місті.

Ознайомила присутніх зі свої проектом і тернопільська компанія «Системний зв’язок», де їхня система працює в Тернополі з 2012 року.

Після обрання найоптимальнішої пропозиції по функціоналу майбутньої системи громадського транспорту, далі має відбутись відкритий конкурс на закупівлю відповідних послуг.

Власник GPS-трекерів хоче зняти їх з черкаських тролейбусів і звинувачує в цьому владу.

Батько постраждалої учениці прокоментував звільнення оскандаленої вчительки школи №17

Сьогодні, 25 січня офіційно звільнено скандально відому вчительку англійської мови Наталію Макаренко. Відповідна процедура відбулась у департаменті освіти та гуманітарної політики.

Прокоментував звільнення батько постраждалої дитини Дмитро Шакін. Пан Шакін повідомив, що звільнення має покласти край цьому конфлікту, проте наголосив на тому, що в разі спроби повернення пані Макаренко на посаду, він звертатиметься до суду.

Представники батьківського комітету тиснуть на департамент освіти, з вимогою залишити скандальну вчительку в спокої.

Соснівка має бути «легенями» міста – важають черкащани

Таким є висновок громадського обговорення щодо забудови мікрорайону. На захист рекреаційної зони стали історики, архітектори, депутати, активісти та громада міста Черкаси. Зокрема, голова антикорупційного комітету при міському голові Євгеній Єзик закцентував на економічно невигідному для міського бюджету будівництві каналізаційного колектора для обслуговування нового житлового комплексу.

Черкаські свободівці в особах депутатів міської та обласної рад Ярослава Нищика та Юрія Ботнара виступили категорично проти забудови, останній запропонував шипувати дерева задля їх збереження. Націоналісти готові вдаватися до супротиву. До акцій прямої дії обіцяє доєднатися й «Національний корпус», повідомив їхній лідер Дмитро Кухарчук. Цікаві історичні факти про Соснівку розповів житель міста В᾽ячеслав Бохановський. Виявляється, Черкаси нічим не поступаються світовим курортам.

На захист зелених насаджень став і черкаський журналіст та громадський діяч Вадим Комаров. Він особисто написав заяву до прокуратури про злочин.

Проти забудови виступив і містянин Сергій Шестаков. Він зауважив, що часто результат будівництва не відповідає проекту. Тож, цілком можливо, що новий житловий комплекс обнесуть парканом і загородять прохід до Дніпра. Такої ж думки й черкаський архітектор Олексій Горбань. Він вважає, що берег має бути відкритим.

Єдиний з присутніх, хто виступив на захист будівництва – це представник забудовника Олександр Олененко. Громада виказала йому відкрите невдоволення криками «Ганьба», але дозволила виступити.

Після короткої промови представник забудовника поспішно покинув залу. На завершення модератор зібрання Дмитро Кухарчук зачитав декілька звернень до міського голови, зокрема про проведення легітимних громадських слухань та про введення мораторію на забудову берега Дніпра. Обидві пропозиції були одноголосно підтримані громадою.

Міський голова Анатолій Бондаренко попри тенденції у депутатському корпусі, схоже, вже визначився зі своєю позицією щодо забудови й готовий підтримати громаду. Він дав розпорядження про призначення громадських слухань на 18 лютого о 14 годині в будинку культури ім. Кулика.

Елітний мікрорайон, де поруч уживаються жебрацькі халупи корінних мешканців та сучасне елітне житло з присадибними ділянками по півгектара землі – це сучасна черкаська Соснівка.

Віднині черкащани можуть он-лайн записатися на прийом до фахівця центру зайнятості

Всього декілька кліків і вже не потрібно витрачати час на дорогу та стояти в черзі. Таку новацію запровадила Державна служба зайнятості, обіцяють зробити мобільними й інші додатки. Детальніше про це директор Черкаського обласного центру зайнятості Григорій Дендемарченко.

Послуга електронної черги доступна на порталі Державної служби зайнятості у рубриці «Електронні послуги». Нині на Черкащині зареєстровано 36 тис. безробітних. Та попри складну економічну ситуацію вперше за три роки вдалося призупинити динаміку падіння надходження вакансій. Майже 92% яких були укомплектовані.

Протягом минулого року послугами центрів зайнятості області скористалися 105 тис. осіб. Профнавчання пройшли майже 8000 безробітних, 98% з яких були працевлаштовані.

Представники батьківського комітету тиснуть на департамент освіти, з вимогою залишити скандальну вчительку в спокої

У департамент освіти завітали представники батьківського комітету школи №17, де за зачиненими дверима намагались відстояти скандально відому вчительку англійської мови Наталію Макаренко.

Коли знімальна група телеканалу «Антена» зайшла в кабінет, батьки одразу заявили, що проти того, щоб ми їх знімали та демонстративно залишили кабінет директора департаменту.

В коментарі очільник департаменту повідомив, що директор школи зробив подання на ім’я департаменту про звільнення вчительки.

Згодом батьки зачинили двері приймальні та не давали нам пройти в кімнату. Ми намагались відкрити двері, проте хтось руками їх тримав зсередини.

Представники батьківського комітету вперто не хотіли коментувати зібрання. Проте Людмила Ващенко, мати випускниці 17-ої школи, все ж, висловила позицію групи батьків та підтвердила інформацію про те, що вони готові до радикальних дій, в разі звільнення Наталії Макаренко.

Телеканал «Антена» і надалі відслідковуватиме розвиток подій навколо горе-вчительки.

Учні черкаської школи шоковані емоційною поведінкою вчительки.

З початку реформи кількість нарахувань субсидії у Черкасах зросла в 11 разів

На початку року жителі міста отримали квитанції на оплату комунальних послуг без зазначення субсидії, тож мерщій ринули в управління соцзахисту. Тут радять не здіймати паніку, адже в більшості випадків перерахунок здійснюється автоматично. Детальніше – заступник директора департаменту соціальної політики Валентина Литвинович.

У відділі прийому громадян кипить робота. Щодня обслуговують від 100 до 170 осіб. Працівники не встигають відповідати на телефонні дзвінки, а людям уривається терпець. Особливо скаржаться пенсіонери.

В управлінні стверджують, що роблять усе можливе. Та просять поставитися з розумінням. Нагадаємо, з питаннями щодо нарахування субсидії звертатися за адресами Соснівський район – бульвар Шевченка, 117, тел.. :  37-23-52, 37-26-12; Придніпровський район – бульвар Шевченка, 307, тел.: 45-30-09, 54-22-00.

Мер міста про ОСББ та Програму соціально-економічного розвитку. Інтерв’ю

Анатолій Бондаренко розповів про розгляд та затвердження Програми соціально-економічного розвитку міста. Міський голова зазначив, що днями буде проведена зустріч з головами ОСББ, задля уточнення Програми розвитку ОСББ, також очікується уточнення контрольних цифр по ремонту доріг, тротуарів.

Міський голова Анатолій Бондаренко стане на захист Соснівки разом з громадою. Інтерв’ю.