Діти Черкащини зобразили сильну Україну

У Черкасах відзначили переможців І-го обласного конкурсу «Єдина родина – сильна Україна». В рамках змагань учасники чотирьох вікових груп від 6 до 17 років подавали роботи образотворчого чи декоративно-прикладного мистецтва. Кращих визначило професійне журі. А ідея проведення творчих перегонів належить бійцям 90-го окремого батальйону та волонтерам Черкащини. Восьмикласниця Ольга вже 5 років навчається у Драбівській школі мистецтв. Сьогодні вона посіла друге місце у номінації «Образотворче мистецтво» і це її перша серйозна перемога. Авторів кращих робіт відзначили дипломами та подарунками. У кожній з номінацій визначили «Приз глядацьких симпатій». Патріотична виставка знаходиться у Галереї народного мистецтва за адресою: вул. Хрещатик, 251.

Молода художниця запрошує черкащан поринути в експресивний арт-модерн.

Блиск і злидні черкаської Соснівки

Елітний мікрорайон, де поруч уживаються жебрацькі халупи корінних мешканців та сучасне елітне житло з присадибними ділянками по півгектара землі – це сучасна черкаська Соснівка.

Тим, хто виріс на цій землі і живе в старих будиночках, вкрай важко оформлювати по кілька соток землі під домоволодінням. Черкаські нувориші прагнуть вижити «голоту» з мікрорайону та перетворити його на таку собі Санта-Моніку черкаського штибу.

Зазирнемо в історію мікрорайону. Його забудова почалася понад сто років тому. Заповідний бор, що існував більше ніж століття, за деякими даними, був закладений графом Воронцовим наприкінці 18 століття після входження Черкас разом із територіями правобережної України до складу Московії. Але за іншими джерелами, в Соснівці збереглася одна з ділянок історичного «Чорного» лісу», що до 16-17 століття вкривав територію Черкащини, але згодом під впливом індустріальної революції в Російській імперії був винищений.

Наприкінці 19 століття розпочалося масове будівництво в цьому районі дач та садиб черкащан. А на початку 20 століття Соснівка відома вже як курортне містечко поблизу Черкас, куди з усієї Європи приїздили лікувати сухоти.

Після жовтневого перевороту тут було побудовано кілька санаторіїв туберкульозного профілю. Під час Другої світової існував військовий шпиталь, де лікувалися аси Люфтваффе. Потім розпочався етап тривалого занепаду території, який тривав до кінця радянської доби.

До того самого моменту, як корумпована партноменклатурна еліта, яка перетворилася на успішних можновлаців та бізнесменів, розпочала процес забудови заповідних територій.

У середині 90-х частина лісу була тишком-нишком списана, а вже в період до 2006 року ліс було переведено в статус зелених насаджень загального користування. Тобто, ліс перестав бути лісом зі всіма наслідками, що витікали з того: розпочався процес активної забудови. Ліс було поділено на вулиці і розпочато масштабне будівництво маєтків.

Навряд чи переважна більшість багатіїв, що мешкають у Соснівці, зможуть підтвердити джерело своїх доходів, що дозволили їм будувати будинки, вартість окремих із них сягає мільйонів доларів.

Здебільшого це можновладці нинішні та колишні, депутати обласної та міської рад різних скликань, судді, прокурори, високопосадовці правоохоронних органів. І лише іноді — бізнесмени. Це та сама політична «еліта» міста, що формувала та формує суспільно-політичне життя Черкащини.

Соснівки не торкнулася люстрація. Оминуло полум’я Революції Гідності. І після нетривалого затишшя почалася нова хвиля знищення заповідного лісу.

Фактично територія на південь від вулиці Дахнівська вже вся в приватних руках. І навряд чи є сенс докопуватися до юридичних підстав забудови. Можете бути впевненими, що з документами тут у всіх усе в повному ажурі. На відміну від старої забудови поруч, яка просто заважає нуворишам жити і засвоювати території. Тобто, без перебільшення можна сказати: ця територія втрачена для громади.

Сьогодні забудовник, яскравий представник тих самих «еліт», замахнувся на залишки лісу, розташованого на північ від Дахнівської, вздовж берегових схилів. Які, до речі, мають статус заповідної території, що охороняється законом, і де розташовано чимало пам’яток археології.

Якщо сьогодні у міста немає коштів відродити колишню красу цієї заповідної території, то ми маємо, принаймні, запобігти її забудові. Адже рано чи пізно, хай через 50 або 100 років, але вже наші нащадки подякують нам, що ми зберегли головну перлину Черкас. Її символ та окрасу. Черкаська Соснівка унікальна. І від нас із вами залежить її майбутнє.

«У місті вже припинили свою діяльність 20% підприємців», -податківці

Про різке скорочення кількості підприємців заявила заступник начальника Головного управління ДФС у Черкаській області Тетяна Харківська. Пані Тетяна поінформувала, що за грудень відбулась ліквідація 823 ФОПа і за 19 днів цього року ще 831 ФОП. Також за грудень місяць від спрощеної системи оподаткування відмовилось 270 підприємців. Фактично свою діяльність у місті припинили 20% ФОПів.

Сотні черкаських підприємців не змогли закрити бізнес напередодні Нового року. В ЦНАПІ нереальні черги, а реєстратори не встигають вносити данні в реєстр.

На Черкащині планують сформувати чотири госпітальні округи

Відповідна інформація з᾽явилася на сайті обласного управління охорони здоров᾽я. Таким чином пропонують створити 4 госпітальні округи. «Черкаський» з центром у м. Черкаси має охопити майже 556 тис. населення. «Центральний» з керівним містом Звенигородка зможе обслужити понад 237 тис. осіб. «Західний» округ має базуватися в Умані й охопити більше 298 тис. громадян та «Лівобережний» з центром у м. Золотоноша зможе надавати допомогу понад 147 тис. жителів області.
Згідно з визначенням госпітальний округ — це функціональне об’єднання закладів охорони здоров’я, розміщених на відповідній території, що забезпечує надання вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги населенню такої території.
Госпітальні округи створюються з метою організації мережі закладів охорони здоров’я у спосіб, що дасть змогу забезпечити своєчасний доступ населенню до послуг вторинної медичної допомоги належної якості та ефективне використання бюджетних коштів.
Відповідний перелік та склад госпітальних округів буде затверджений постановою Кабінету Міністрів України. Поки що в усіх районах області та містах обласного значення зберігається існуюча мережа закладів охорони здоров’я.

Швидка допомога з «поліклініки на колесах» має стати реанімацією: Україною рухається реформа екстреної медицини.

Молода художниця запрошує черкащан поринути в експресивний арт-модерн

Протягом трьох місяців дівчина написала 18 картин і оформила їх у виставку. Художниця створює картини в яскравих тонах, оскільки хоче приносити людям радість. Поштовхом для створення робіт було усвідомлення свободи дій, необов᾽язковість слідувати за «Великими художниками» чи напрямками образотворчого мистецтва.

Черкащани проти забудови Соснівки

Нині у Черкасах активно обговорюють забудову Соснівки, згідно із проектом там має з᾽явитися п’ять багатоповерхівок – три по 21 поверху, одна – 16 поверхів, одна – 12 поверхів; 8 – триповерхових котеджів, 8 – двоповерхових таун-хаусів, 1 – 6-поверховий будинок клубного типу, 1 – чотириповерховий спа-центр з гаражами, 1-триповерховий навчальний заклад, 1- двоповерховий торговий заклад.

Журналісти «Антени» запитали у черкащан, як вони ставляться до забудови вказаного мікрорайону. Як з᾽ясувалося, опитувані одностайно виступають проти забудови, оскільки хочуть бачити Соснівку зоною відпочинку.