Ущільнення та дистанційне навчання, – як черкаські школярі відпрацьовуватимуть карантин

Як зазначив директор департаменту освіти та гуманітарної політики Ігор Волошин: “Вчителі обов’язково мають вжити заходів щодо освоєння учнями змісту кожного навчального предмету в повному  обсязі за рахунок ущільнення, самостійного опрацювання, засобів дистанційного навчання тощо, по суботах та за рахунок весняних канікул відпрацювань не буде”.

Нагадаємо, що розпочався карантин у період з 21 по 24 грудня. Невдовзі його продовжили з 11 по 15 січня, а потім  з 16 по 22 січня.

У центрі Черкас розгулював пінгвін

Північного пернатого вразили слизькі тротуари у Черкасах. Птах із Північного полюсу блукав середмістям, чіплявся до перехожих та запитував порад, як краще пересуватися слизькою поверхнею.

Чому так дорого коштує опалення? Журналісти з’ясовували причини – шалені тепловтрати в мережах.

Тариф на опалення в Черкасах, попри те, що є одним із найнижчих в Україні, не може не шокувати. Якби не субсидії, то більшість населення не могла б сплатити за це.

У Черкасах виробниками теплоенергії є два підприємства: приватне – Черкаська ТЕЦ – та комунальне – «Черкаситеплокомуненерго». Зрозуміло, що обидва тепловики скаржаться на низьку рентабельність та мріють про подальше збільшення комірного.

Але ми вирішили перевірити, якими технологіями енергозбережнення користується Черкаська ТЕЦ. Будь-який черкащанин, що побував у районі проспекту Хіміків взимку, може бути вражений картиною парування та зеленої трави навіть у 10-градусний мороз навколо технологічного трубопроводу, що належить ТЕЦ. Труба, в якій тече так звана «зворотна вода», яка повертається до виробника теплоенергії для повторного нагріву, перебуває в жахливому стані. Обідрана теплоізоляція відсутня на багатометрових ділянках. Підземні трубопроводи так нагрівають поверхню землі, що на ній навіть у зимову стужу тане сніг і лід і росте весняна зелень. Ми підійшли до труби і навіть торкнулися її поверхні рукою. Виявилося, що температура труби приблизно 40 градусів за Цельсієм, що вище за температуру батарей в окремих житлових будинках міста.

Так із чим пов’язана така демонстративна відсутність економії? Адже на нагрів води на 20 градусів, до необхідної температури теплоносія, витрачається значно менше енергії, ніж на те, що закладено в тарифах? Власники ТЕЦ особливо не переймаються проблемою економії. Бо за все це платять не вони, а мешканці міста. З власної кишені. Або дотується з держбюджету у вигляді субсидій. Але насправді доволі велика частина витрат є фіктивною. Про це свідчать подібні необліковані тепловтрати, які просто не можуть вражати.

«Антена» звернулася до експертів та комунальників за роз’ясненням ситуації. Бо, вочевидь, арифметика з вартістю опалення у нас у країні доволі дивна та загадкова.


Через ожеледицю у Черкасах протягом доби травмувалося 69 осіб

Невчасно прибрані тротуари призвели до численних травм черкащан. Щодоби тут зазнають забоїв та переломів кінцівок понад півсотні пішоходів. А все через безвідповідальних підприємців, які вчасно не прибрали сніг з прилеглих територій. Після відлиги він перетворився у лід і став справжньою пасткою для перехожих. У міському травмпункті – аншлаг.

«Протягом останньої доби до міського травмпункту звернулося 69 осіб. Переважають травми: забій м᾽яких тканин, вивихи, переломи. 70% – ушкодження верхніх кінцівок. Усім хворим надана допомога і вони лікуються амбулаторно. 13 пацієнтів протягом доби було госпіталізовано в травматологічне відділення зі складними переломами, що потребують оперативного лікування», – зазначив головний лікар КЗ «Третя Черкаська міська лікарня швидкої медичної допомоги» ЧМР Олександр Федорук.

У міській раді рекомендують у разі виявлення неякісної роботи комунальних служб – телефонувати за номером 1505.

Напередодні Дня Соборності України жителі Черкас пригадали національну історію

Проголошення злуки було призначено на 12:00 годину 22 січня 1919 року, тобто першу річницю проголошення четвертого універсалу про повну незалежність України.

22 січня було проголошено всенародним і державним святом. День видався погідний та гарний, з легким морозом. Київ був прикрашений національними синьо-жовтими прапорами, гербами. О 9:00 годині ранку в усіх церквах відправляли богослужіння.

Головні урочистості проголошення злуки проходили на Софійській площі. При вході з вулиці Володимирської на Софійську площу було зведено тріумфальну арку, прикрашену старовинними гербами. Рівно о 12:00 годині розпочалася урочиста церемонія проголошення Акта злуки. На масовому вічі посол Західноукраїнської Народної Республіки Л. Цегельський передав грамоту Національної Ради «Про об’єднання Західноукраїнської Народної Республіки з Великою Східною Україною» голові Директорії Володимиру Винниченку.
Офіційно в Україні День соборності відзначають з 1999 року. Журналісти “Антени” запитали у жителів Черкас, що вони знають про цю подію.

У Черкасах традиційно відзначили День Соборності України.

 

 

На Театральній площі встановили автомат з продажу доочищеної води

У середмісті Черкас, на Театральній площі встановили автомат з продажу доочищеної води. Комунальне підприємство «Черкасиводоканал» розширює мережу подібних пунктів продажу води по місту.

У КП “Черкасиводоканал” запровадили інноваційну програму.

 

У Черкасах невідомі обмалювали радянську дошку

Напис «Кат» з᾽явився на пам᾽ятній дошці діяча Сергія Кірова на розі вул. Хрещатик та Святотроїцької. Таким чином невідомі виказали своє відношення до невиконання закону про декомунізацію.

У Черкасах встановили меморіальну дошку загиблому атовцю.