У Черкасах облаштували територію навколо храму Будди

«Храм Лотоса» у Черкасах – єдиний буддійський храм у Європі. Тут вивчають древню філософію та опановують бойові мистецтва. Ідея започаткувати храм з’явилася у голови буддійської громади Черкащини Володимира Скубаєва після шестирічного паломництва до Лаосу.

Єдиний в Європі буддійський храм “Білий Лотос”, збудований в 1990-х роках. Він є прообразом знаменитого буддійського храму в Лаосі. В архівних документах знайшли запис про те, що 7 000 років тому на території Черкаського озера – а тоді тут був острів – вже був храм (при підготовці фундаменту був знайдений камінь, на якому зображений Будда в масці воїна). На вході в келії встановлені дві фігури древніх воїнів, привезених до Черкас з Тибету.

Дивний паркан на березі Дніпра досі не демонтували

Незаконну огорожу неподалік «Пушкінського» пляжу встановили ще влітку. На місці колишнього розважального комплексу “SunSity” місцевий ді-джей планував облаштувати дискотеку під відкритим небом. Але не дійшов згоди з місцевими жителями щодо гучної музики. Про дозволи з міської ради на розміщення тимчасових споруд нічого не відомо. Тож заклад не виправдав надій. Дерев’яні конструкції демонтували, а паркан чомусь залишили. Можливо, влітку на черкащан знову чекатиме дискотека біля Дніпра?

По вулиці Припортовій демонтували об’єкт з продажу алкоголю.

Маленькі черкащани опанували мистецтво різдвяної писанки

Напередодні Різдва у Галереї народного мистецтва відбувся тематичний майстер-клас, в ході якого дітлахи навчилися власноруч створювати різдвяні писанки.

Ми всі звикли вважати, що писанки – традиційний атрибут саме великодніх свят. Але, виявляється, не все так просто.

Подейкують, що наші пращури розфарбовували яєчка не тільки навесні. Їх готували майже до кожного свята: чи то календарного, чи родинного (в подарунок до дня народження чи на весілля молодятам). Писанками прикрашали домівку, їх дарували близьким людям. Адже всім відомо, що саме писанка – найкращий оберіг від всілякого зла та негараздів.

Знавці кажуть, що писанки завжди були символом початку життя, народження нового, саме тому вони чи не найкраще символізують Різдво. Розповідають, що в далеких високогірних селах Гуцульщини різдвяні писанки й досі залишаються невід’ємним атрибутом святкового столу.

До приходу християнства в ці місцини саме вони виконували роль родових оберегів. Тут вважають, що писанка, подарована на Новий рік чи Різдво, принесе в домівку мир та злагоду, захистить від усілякої нечисті, свято вдасться, а рік буде багатим та щасливим.

Платне телебачення, збільшення «мінімалки» та здорожчання горілки, – топ новацій 2017

Новий 2017 рік прийшов не з пустими руками. Для українців він приніс чимало новацій у різних сферах життя.

Зокрема, розмір мінімальної зарплати збільшили до 3,2 тис. грн на місяць, а для вчителів до 5,2 тис. грн. Єдиний соціальний внесок для фізичних осіб-підприємців 1-ї групи становить тепер 352 грн, 2-ї та 3-ї груп – 704 грн.

Штрафи для підприємств за зарплату у “конверті” сягатимуть 320 тис. грн.

Запущено накопичувальну систему пенсій на індивідуальний рахунок, кошти з якого можна буде використовувати лише після виходу на пенсію.

З 1 січня також запровадили державне регулювання цін на окремі види ліків,

зокрема, від серцево-судинних захворювань, цукрового діабету і бронхіальної астми. Вартість ліків буде відшкодовуватися за рахунок держави.

З початку поточного року акцизи на алкоголь зростуть на 20%, на виноробну продукцію та слабоалкогольні напої на 12%. Акциз на тютюнові вироби підвищиться на 40%.

У 2017 телебачення стане платним. Медіагрупи отримують право вимагати з операторів платного телебачення відшкодування за мовлення каналів в їх мережах. Таким чином, зростуть видатки провайдерів, а разом з ними і споживачів.

З Нового року Нацбанк обмежив готівкові розрахунки українців і зменшив норму граничної суми до 50 тис. грн. Це означає, що купівлю нерухомості, транспортних засобів, коштовностей та антикваріату приховати не вдасться. Це ще неповний список новацій, наслідки не змусять себе чекати. Щасливого нового року.

На Різдво у Черкасах очікують сильні морози

Вітри, в яких переважатиме північна складова, доправлятимуть у наш край холодні повітряні маси, повідомив начальник обласного гідрометцентру Віталій Постригань.

У зв’язку з вторгненням арктичного повітря та активізацією південних циклонів 6-7 січня очікується ускладнення погодних умов: помірний сніг, вдень місцями сильний, на дорогах – ожеледиця. Разом з тим, синоптики прогнозують різке зниження температури 6 січня вночі та вдень до -10..-15º, 7 січня вночі до -14..-19º, вдень 7..-12º морозу, пориви вітру 15-20 м/с, хуртовини.

8-9 утримається холодна погода з температурою вночі 15..20º нижче 0, вдень –9..-14º морозу. Часом  сніг, на дорогах ожеледиця.

Погода у новорічну ніч була спокійною з легким морозцем.

Черкащани поділилися різдвяними традиціями

У ніч з 6 на 7 січня православний світ відзначає свято Різдва Христового – одне з найбільш світлих і урочистих церковних свят.

У християнському світі Різдво вважається сімейним святом. У цей день у домі панує мир, любов і злагода. Раніше прийнято було посипати стіл сіном, потім стелити скатертину, а в центрі столу ставити страву з кутею та інші страви. На Святвечір прийнято готувати святкову кутю. На різдвяному столі повинно бути 12 страв – за кількістю апостолів Христа. Від кожної страви варто скуштувати хоча б трохи, щоб не було голоду.

Починаючи з вечора, повсюди по містах і селах починають ходити христослави (колядники) з “Віфлеємською зіркою”. На палиці закріплювалася велика зірка з золоченого паперу, прикрашалася ліхтариком, паперовими гірляндами, іконою Різдва, Спасителя чи Божої Матері.

Кореспонденти «Антени» розпитали черкащан про різдвяні вірування, традиції та прикмети.

Мир у кожен дім, – до Черкас привезли Вифлеємський вогонь.