З 15 вересня 2022 року в Черкаській області за підтримки бюро ВООЗ в Україні, МОЗ та ГО «Академія Сімейної Медицини України» розпочався проєкт «Забезпечення доступності послуг первинної медичої допомоги в екстрених ситуаціях як гуманітарна відповідь для подолання тягаря НІЗ в Україні через мобільні медичні пункти, серпень-листопад 2022р».

Упродовж двох місяців передбачене проведення оглядів сімейними лікарями та призначення за необхідності лікування, а також забезпечення хворих безкоштовними ліками. Слід зазначити, що обстеження проводяться як серед ВПО, так і серед місцевого населення, яке має хронічні захворювання.

Проєкт включає організацію виїздів мобільних бригад для надання первинної медичної допомоги населенню у віддалених районах, внутрішньо переміщеним особам, призначення та безкоштовне надання лікарських засобів для лікування найпоширеніших хвороб, таких як гіпертонічна хвороба, ішемічна хвороба серця, цукровий діабет, бронхіальна астма та інші.

До бригад сімейних лікарів залучаються вузькі спеціалісти, а саме: дитячий офтальмолог, лікар-отоларинголог, гінеколог, ендокринолог та інші необхідні лікарі. 

Слід зазначити, що до медичного персоналу долучились і лікарі з т.о. Херсона. Здавалось би, що цим людям потрібно було надати допомогу, та попри все, з вірою про перемогу, вони рятують та допомагають як ВПО, так і місцевим жителям.

Проєкт триватиме до кінця листопада. Всі охочі можуть проходити на консультації лікарів.

Від editor