Проект “Зе” гуртує “противсихів” та ускладнює проходження Порошенка у другий тур

Суспільство, що протягом багатьох років перебуває в стані постійного стресу, наврядчи сприймає складні ідеологічні, політичні пропозиції. Тому кандидати, що пишуть програми для думаючого сегменту електорату приречені на аутсайд. Найкращі економічні теорії будуть жорстко несприйняті реалізаторами з базару, селянами, що давно пропили або віддали шахраям свої паї, бабушками, діти яких загубилися десь на заробітках, і яким соцслужби відмовили у субсидіях. Натомість відверто примітизований соціальний популізм гуртує навколо себе маргінальну чи близьку до неї аудиторію.
Творчий жанр Зеленського полягав, саме в узагальненні проблематики і висміювання тенденцій. Тому він чітко вписується в образ. Це навіть не соціальний популізм. Отримувачу цього, “продукту” навіть не потрібно напрягати мізки. До нього потрапляють дуже спрощені гасла, що задовольняють головні “хотєлкі”. Чи погано це, насправді?
Електорат, що раніш обусоблював групи “противсіхів” , шукачів скупників голосів (бо всеодно зрада) та інших маргіналізованих прихільників примітивних шарікових знайшов, нарешті, свою нішу.
І вже традиційна пропозиція до партійного “самобудівництва”. Ми це спостерігали в озимому поколінні , УКРОПі та багатьох інших проектах. “Незаплямовані” участтю в політичних процесах в країні суб’єкти є нічим, іншим, як групою доведених до відчаю прихільників “моя хата з краю”. Наврядчи ці люди, що по життю виявилися за межею активного політичного, суспільного або економічного життя є вдалими організаторами, менеджерами або досвідченими громадськими лідерами. Частіше це конфліктні особи, непризнані “генії”, невдахи або психічно проблемні особистості. Чи можуть вони стати суспільними провідниками? Звісно так, але виключно на короткий період, поки аудиторія не розкусить їх сутність. Тому, прогнозую, полева структура Зеленського виявиться мало спроможньою імітацією, навіть підсиленою менеджментом УКРОПу. Бо головний акцент компанії буде покладено на чудово відпрацьований медійний образ, який буде експлуатуватися провідною медіа групою країни.
І є ще важливий момент – традиційне для українців “очікування месії”… Недавній приклад із Саакашвілі, менш вдалий проект Савченко… Якщо не заходити в глиб країни модернових історичних періодів.
Хто більше втратить від появи Зеленського? Наврядчи Порошенко, дуже мало Тимошенко, а от тим, хто активно експлуатує “миротворчість”, “етнічну рівність” та “Щастя всім і негайно” , доведеться активно поділитися прихільниками.
А от суто математично, враховуючи велике відставання Порошенка від лідера перегонів Тимошенко, саме діючий президент отримав суттєве ускладнення для проходу у другий тур… Схоже, саме в цьому і полягає головна мета проекту “Зе”.

 

Валерій ВОРОТНИК Читати далі Проект “Зе” гуртує “противсихів” та ускладнює проходження Порошенка у другий тур