черкасиобленерго,

єдиним шляхом вирішення проблему боргу ПрАТ «Азот» перед ПАТ «Черкасиобленерго» є мирові угоди — Олександр Скічко

Голова Черкаської ОДА Олександр Скічко вважає, що єдиним шляхом вирішення проблему боргу ПрАТ “Азот” перед ПАТ “Черкасиобленерго” є мирові угоди. Про це йдеться в ексклюзивному інтерв‘ю Черкаського губернатора агенції “Українські новини”.

“Проблема складна, оскільки борги є і у “Азоту” перед “Черкасиобленерго”, але є й певна сума, яку обленерго винне хімікам. Обленерго, в свою чергу, винне ДП “Енергоринок”. Всі один один перед одним заборгували. Безумовно, цей борговий “клубок” потрібно розмотувати. Мені здається, що іншого шляху, крім мирових угод в цьому напрямку немає. Питання лише в змісті цих мирових угод”, – вважає Олександр Скічко. 

Голова Черкаської ОДА впевнений, що всі сторони взаємовідносин – ПАТ “Черкасиобленерго”, ПрАТ “Азот” та ДП “Енергоринок” мають сісти за круглий стіл та домовитися. “Мова йде про два великих підприємства, які одні з містоутворюючих для Черкас. Там працюють тисячі людей, а з родинами – десятки тисяч. І вони не можуть бути заручниками боргового конфлікту. Однак, хочу підкреслити, що дане питання – це однозначно не рівень області, оскільки мова йде про борги у 1,8 млрд.грн. Зволікання в цій ситуації нам не на користь, тож потрібно приймати рішення й затверджувати реалістичний графік погашення боргів”, – зазначив пан Скічко. 

Дивіться також: ГОЛОВА ПРАВЛІННЯ ПАТ «ЧЕРКАСИОБЛЕНЕРГО» ОЛЕГ САМЧУК СПРОСТУВАВ БЕЗПІДСТАВНІ ЗВИНУВАЧЕННЯ ФОНДУ ДЕРЖМАЙНА У НЕЕФЕКТИВНОМУ МЕНЕДЖМЕНТІ

Черкаський губернатор переконаний, що доки не буде розрублено борговий “вузол” двох стратегічних для регіону підприємств, говорити про майбутню долю ПАТ “Черкасиобленерго” – комунальна власність або приватизація, поки що передчасно.

23.04.2021 р. Черкаська обласна рада звернулася до Фонду держмайна України та Комітету ВРУ з питань енергетики та житлово-комунальних послуг щодо урегулювання боргових зобов’язань ПрАТ “Азот” в 1,8 млрд. грн. перед ПАТ “Черкасиобленерго” шляхом заключення мирових угод.

Дивіться також: В ОБЛРАДІ ПІДНЯЛИ ПИТАННЯ ПЕРЕДАЧІ 45% АКЦІЙ “ЧЕРКАСИОБЛЕНЕРГО” В ОБЛАСНУ КОМУНАЛЬНУ ВЛАСНІСТЬ

У зверненні зазначається, що облрада зацікавлена в стабільному та ефективному функціонуванні найбільших підприємств регіону – ПрАТ “Азот” та ПАТ “Черкасиобленерго”. Саме тому, враховуючи можливість відключення від постачання електроенергії “Азоту” внаслідок боргів перед “Черкасиобленерго”, що може призвести до екологічної катастрофи у регіоні, депутати облради наголошують на необхідності вирішення загрозливої ситуації в найкоротші строки шляхом зваженого та комплексного підходу.

Зокрема, Черкаська облрада вимагає провести спільну нараду за участю народних депутатів – членів Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг ВРУ, Фонду держмайна, представників Черкаської держадміністрації та Черкаської облради, а також керівництва ПрАТ “Азот” та ПАТ “Черкасиобленерго” з метою узгодження заходів, спрямованих на виконання зобов’язань “Азоту”, а також недопущення погіршення економічної та екологічної ситуації в регіоні.

Черкаська облрада пропонує схвалити проект платежів погашення заборгованості “Азоту” перед “Черкасиобленерго” по справах №925/965/16 та №925/819/17 терміном на 5 років з розміром щомісячних платежів не менше 20 млн. грн. за наступним графіком:

  • травень 2021 р. – травень 2023 р. – 480 млн. грн.,
  • травень 2023 р. – травень 2024 р. – 324 млн. грн.,
  • травень 2024 р. – травень 2025 р. – 408 млн. грн.,
  • травень 2025 р. – травень 2026 р. – 444 млн. грн.

Дивіться також: ОЛЕГ САМЧУК: «ЧЕРКАСИОБЛЕНЕРГО» ПОЧАЛО ВИХОДИТИ З КРИЗИ. ЗНАЧНОЮ МІРОЮ – ЗАВДЯКИ МИРОВІЙ УГОДІ З НАЙБІЛЬШИМ БОРЖНИКОМ – ПАТ «АЗОТ»

Нагадаємо, що у ході роботи з реструктуризації заборгованості “Черкасиобленерго” та ПрАТ “Азот” досягли мирових угод, згідно з якими, підприємство отримувало фінансові ресурси для погашення боргу перед ДП “Енергоринок”. В результаті, ДП “Енергоринок” за цей час могло б отримати понад 164,5 млн. грн. Однак, дія цих мирових угод була зупинена за ініціативою Фонду держмайна. Більше того, у 2020 р. Фонд заблокував реалізацію нових домовленостей з “Азотом”, згідно з якими щомісячна сума виплат за боргом з боку боржника подвоювалася до 14 млн. грн. на місяць на перші 2 роки, зростала до 20 млн. грн. щомісяця на наступні 2 роки. Таким чином, за 3 роки “Черкасиобленерго” могло б погасити свої борги перед ДП “Енергоринок”, утворені попереднім керівництвом. Але й ці домовленості не знайшли підтримки ФДМУ.

джерело