Черкаси заощадять 20 млн. грн. за рахунок місцевого акцизу

Бюджетний комітет Верховної Ради відхилив законопроект про вилучення 30% із податку, що надходить до міських бюджетів від продажу палива. Дива збуваються, емоційно відреагував на рішення заступник виконавчого директора Асоціації міст України Олександр Слобожан.  За те, що місцевий акциз залишається у міст, селищ, сіл та об᾽єднаних громад він подякував депутатам-членам бюджетного комітету, активним керівникам органів місцевого самоврядування. За особисту участь у відстоюванні інтересів територіальних громад до переліку потрапив і секретар Черкаської міськради Олександр Радуцький.

На своїй сторінці у соціальній мережі він повідомив черкащан про перемогу. В результаті відміни законопроекту у Черкасах продовжиться капітальний та поточний ремонт доріг за рахунок зекономлених коштів.

Білозір’ю загрожує родина губернатора Ткаченка та екологічне лихо

Підприємство, що орендує пасовища у с. Білозір᾽я, використовує землі не за призначенням. Техніка висадила в грунт кукурудзу, після чого обробила її шкідливими для здоров᾽я хімікатами. Селяни стверджують, що за злочинними діями стоїть брат губернатора Юрія Ткаченка, та бізнес-партнери – відома сім᾽я Казарянів.

Що підтверджується відсутністю реакції з боку обласної влади на прохання селян припинити хімічну обробку землі. Натомість на протест громади, тітушки відреагували розбоєм. Як це було розповів голова об᾽єднаної громади села Білозір᾽я Віктор Музичук.

Тітушки, що били селян, були одягнені в однострої та прикривалися воїнами АТО. Внаслідок збройного нападу постраждали інваліди, афганці, атовці. На місце злочину викликали швидку та поліцію. Правоохоронці розпочали слідчі дії, однак відмовились перевіряти законність зброї у нападників. Наступного дня техніка знову привезла у село ядохімікати. Громада не пропустила трактори у поле. За словами корінних жителів у селі знаходяться свердловини, воду з яких споживають сусідні райони. Потрапляння  шкідливих речовин може спричинити спалах захворювань та екологічну катастрофу не лише в районі, а й в області.

Селяни свідчать про бездіяльність сільської ради на чолі з Володимиром Міцуком, який ніяк не протидіє зловмисникам. До того ж, ніхто не мав право здавати землю в оренду без згоди громади, що має паї на вказаних пасовищах. Попри погрози та свавілля землекористувачів селяни налаштовані рішуче. Вони вже подали позови до правоохоронних органів різних інстанцій та збираються протестувати проти обласної влади.

Мешканці мікрорайону просять владу вирішити питання та завершити будівництво

Мешканці мікрорайону “Митниця” вже довгий час борються за вирішення питання щодо недобудови. За словами місцевих жителів, будівництво стало улюбленим місцем сбору різних асоціальних людей, зокрема безхатченків та наркоманів. Проблемності питання додає той факт, що територія не огорожена, тому будь-яка дитина безперешкодно може потрапити всередину.

Вулицю Гагаріна продовжують «реанімовувати»

Вулиці Гагаріна надали “друге життя”. Після проведення капітального ремонту відтинку дороги у підніжжя Пагорбу Слави, комунальники розчистили зливову каналізацію неподалік того ж Пагорбу Слави. Відтепер дощова вода не буде застоюватись на дорожньому полотні, таким чином автомобільний рух не залежатиме від погодніх умов.

У Черкасах питних фонтанів стане ще більше

У місті Черкаси продовжується програма зі встановлення питних фонтанів у пішохідних зонах. Згідно плану, передбачається встановлення 17 таких об’єктів. На разі 7 фонтанів вже готові до користування, для інших 10 проводяться підготовчі роботи. За словами директора КП “Черкасиводоканал” Сергія Овчаренко, роботи мають закінчитись до 15 липня.

Черкаські школи та садочки активно ремонтують

Поки діти на канікулах школи та садочки готують до нового навчального року. Цьогоріч на ремонтні роботи у навчальних закладах спрямували 95 млн. грн. Першочергово кошти надійшли до найбільш занедбаних та віддалених навчальних закладів.

Ми проінспектували хід ремонтних робіт у дитсадку №1, школах №28 та №7. Скрізь робота кипить, адже під час навчального року майже нічого не  виконували. В активну фазу роботи вони увійшли в кінці червня – на початку липня та мають бути завершені до початку навчального року.

Вперше за роки незалежності на початку червня було виділено по 90 тис. грн. на ремонт прилеглої території 11-ти шкіл. За інформацією міського департаменту освіти, фінансування навчальних закладів буде продовжуватись.

Пускання вінків, стрибки через вогнище: У Черкасах відзначили Івана Купала

6 червня щорічно в Україні відзначають свято Купала – традиційне східнослов’янське свято, яке відзначали вночі перед Івановим днем (24 червня за старим стилем). Свято отримало свою назву від імені християнського святого Івана. Найвагомішим обрядом свята є очищення за допомогою вогню і води, найдавніша форма магічних дій.

Не виключено, що історично свято припадало на 24 червня, в день сонцестояння. В Україні це свято відзначали здавна, з відмінністю у деяких регіонах. У часи тоталітарного режиму в Україні частина традиціних обрядів відмерла. Подібні звичаї існують в багатьох народів, особливо індоєвропейських: Ліго у латвійців, Літа (Litha) у кельтів, Вардавар у вірменів, Исиах у якутів, у чехів, німців, австрійців, сербів, болгар, поляків, англійців, білорусів а також росіян. Найбільшого розмаху свято набуло в Іспанії, де 19-24 червня проводиться фестиваль «Вогнища Сан Хуана» та в Бразилії — «Феста Юніна» 13-29 червня.