У центрі Черкас з’явився підозрілий МАФ з продажу кави

У середмісті Черкас, під стінами ТРЦ “Любава” з’явилась, начебто тимчасова, торгівельна споруда. Цей МАФ став філіалом кав’ярні, яка знаходиться за декілька метрів. Не виключено, що тимчасова споруда може стати постійною. Окрім того ніяких дозвільних документів на встановлення МАФу власники не отримували.

Навесні на строкову службу призвали понад 500 черкащан

30 червня закінчився черговий призов на військову службу. Планове завдання для Черкащини складало 554 призовники, вони будуть проходити службу в ЗСУ, прикордонній службі, Національній гвардії, та державній спеціальній службі транспорту. Для районних комісаріатів призов дався непросто. Основна причина – це слабка взаємодія військкоматів з органами місцевого самоврядування, організаціями та установами.

У Черкасах є робота для школярів та студентів

У період літніх канікул все більше школярів та студентів шукають тимчасовий підробіток. Більшість із них погоджуються на першу-ліпшу роботу офіціанта, промоутера чи вантажника. Сотні подібних вакансій розміщено на тематичних сайтах, однак на таких ресурсах не всі роботодавці виявляються добросовісними. Через неофіційне працевлаштування вони часто дурять тимчасових найманців, тим паче школярів чи студентів.

Альтернативу пропонує міський центр зайнятості, де представлено близько 15 вакансій для студентів та неповнолітніх. Зокрема, потрібен персонал для ремонту піддонів, прибирання приміщень, або готельного комплексу, сортування ягід. Детальніше – керівниця Центру зайнятості Оксана Щербак.

Для працевлаштування неповнолітніх осіб крім стандартного набору документів необхідно подати дозвіл одного з батьків. Якщо молодий працівник гарно себе зарекомендує, то роботодавець може залишити його на постійній основі.

Крім того молодь, що має потреби у працевлаштуванні, але ніде не навчається, можна подати документи до центру зайнятості на працевлаштування на громадські роботи, вони носять суспільно корисний характер і представлені п᾽ятистами вакансій. Молодь без освіти має можливість навчатися у рамках робітничих професій, що є вкрай затребувані на ринку праці у Черкасах. Перелік доступних вакансій можна переглянути на офіційному сайті http://www.trud.gov.ua, або у приміщенні центру зайнятості.

Скільки можна заробити на порожніх пляшках у Черкасах?

Вторинна переробка сировини більш популярна за кордоном, ніж в Україні. Європейці, так як і американці сортують сміття для його подальшого рециклювання з метою збереження природних ресурсів планети та мінімізації шкідливих відходів. В країнах колишнього Радянського Союзу було поширене явище прийому склотари з метою повторної її переробки та використання. Прийом відбувався у спеціальних пунктах, оплата здійснювалася поштучно. Деінде традиція залишилася і сьогодні. В умовах тяжкої економічної ситуації здача склотари є важливим джерелом доходів здебільшого безпритульних та осіб, що зловживають спиртними напоями.

У Черкасах існує декілька пунктів прийому склотари, здебільшого сюди приносять пляшки з-під пива. В одній з таких точок працює чоловік на ім᾽я Олександр, найдорожча пляшка тут коштує 50 копійок, найдешевша – всього 10.

За півдня черкащани приносять до двох сотень пляшок, серед постійних відвідувачів пункту прийому, звісно безхатьки та неблагонадійні. Все ж трапляються і пересічні громадяни з невисоким рівнем доходу.

Крім склотари у Черкасах також діють пункти прийому макулатури, металобрухту, електроніки тощо.

Тут живе казка: за лаштунками Черкаського театру ляльок

Де живуть казки та народжуються ляльки? Закулісся Черкаського лялькового театру вдалося побачити й нашим кореспондентам. Химерні істоти та фантастичні герої тут на кожному кроці, зсередини історичний будинок лісничого нагадує казковий музей. А насправді це кузня дитячих вистав, де ляльками керують 15 акторів. Понад десятиліття творчим процесом керує заслужений працівник культури Любов Величко. За цей час черкаський ляльковий театр відзначився не лише на теренах України, а й за кордоном.

Зазвичай у Черкаському театру ляльок показують від 2-х до 4-х вистав на день, часто актори працюють на виїзді. Керує трупою працівник культури з 38-річним стажем Галина Кондратська. Вона як ніхто знає, що повинен вміти актор.

З 17 липня ляльки йдуть на літні канікули аж до Дня незалежності. А вже на початку вересня казкові герої знову оживуть. Попереду у них – гастролі на фестиваль у Запоріжжя, а пізніше можливо у Австрію.