Сотні черкаських підприємців не змогли закрити бізнес напередодні Нового року. В ЦНАПІ нереальні черги, а реєстратори не встигають вносити данні в реєстр

Хотіли як краще, вийшло як завжди.

Реєстраційна служба напередодні нового року опинилася в стані колапсу. Щоденно черкаський Центр надання адмін послуг приймає сотні заяв від підприємців, що бажають припинити сувою діяльність з наступного місяця. Рішення уряду про збільшення мінімальної зарплати та обов’язкову сплату єдиного соціального внеску щомісячно в розмірі 704 гривень, змушує людей терміново припиняти діяльність.

Державні реєстратори не встигають вносити данні
в державний реєстр у встановлені законом терміни

В Черкасах зареєстровано близько 15 тисяч підприємців, а відсоток тих, що активно веде підприємницьку діяльність доволі незначний. Очікується, що найближчим часом більшість з них прийме рішення про припинення діяльності. Адже навіть за відсутністтю доходів з першошого січня підприємці забов’язані сплачувати єдиний соціальний внесок щомісяця в розмірі 704 гривні. Для багатьох людей, підприємництво було не основним видом діяльності і за таких умов податок на нульовий дохід можна сміливо назвати елементом примусу та рабства.
За діючим законодавством передбачена доволі проста процедура – власноруч подати заяву до ЦНАПУ і протягом доби до єдиного державного реєстру будуть внесені зміни. Але наспрпавді виходить по іншому.

В електронних чергах в ЦНАПІ сотні підприємців,
що намагаються подати заяву про припинення діяльності

Після 26 грудня, коли президент підписав відповідний закон, в ЦНАПІ вишукувалися величезні черги. Щоденно приймається більше 100 заяв про припинення діяльності, данні яких мають вносити в держреєстр всього 4 дрежреєстратори. Насправді вони не встигають вчасно це зробити по доволі об’єктивним причинам – в період 28, 29 грудня державний реєстр неодноразово просто не працював. За даними редакції, на сьогодні виникла вже затримка в обробці заяв підприємців. А багато з тих, хто подає заяви 30 та 31 грудня не отримають підтвердження реєстраційної дії. А в січні податкова вимагатиме з них сплати обов’язкових 704 гривень ЄСВ. Тому що за законом діяльність вважається припиненою з моменту внесення відповідних змін до держреєстру.

Хто винен в тому, що сумлінні підприємці, заяви яких
не встигнуть обробити реєстратори, в січні будуть змушені «подарувати» державі зайві 704 гривні?

Як ситуація розвиватиметься в січні і чи буде нести відповідальність кабмін за штучно створений ними хаос, нам невідомо. Але ми очікуємо, що багато людей змушені будуть в судовому порядку оскаржувати шалені штрафи, що нараховуватиме їм ДФС або сплачувати в якості данини державі щомісячно 704 гривні. В черговий раз рідна держава поглумилася над громадянами, підсунувши під ялинку такий негідний подарунок. При тому спробувавши відповідальність за це перекласти на плечі місцевих громад.