Імпічмент та погрози – у Смілі спекотно

Імпічмент Смілянського міського голови Олексія Цибка став чи не головною подією тижня. Відео бійки на сесії Смілянської міської ради набуло розголосу не лише у регіональних та національних ЗМІ. Як завжди, ситуацією скористалися російські журналісти, зокрема канал «Россия-24».

Як відомо під час сесійного засідання між представниками місцевої влади та «Правим сектором» сталася бійка. На відео видно, як активіст забирає з президії мікрофон, а радник міського голови Каміль Валєтов чинить опір. Опісля розгортається масштабна сутичка.

Наступного дня після інциденту Цибко дав прес-конференцію, на якій звинуватив «Правий сектор» у протиправних діях. Він не визнає своєї відставки та вважає рішення ради не легітимними.

Активісти та депутати показують шокуючі фото та відеоматеріали, на яких Олексій Цибко, як керівник клубу регбі одягає на дітей комуністичні бейзболки. Громада обурена бездіяльність Служби безпеки України, яка дозволила такій особі брати участь у виборах.

Керівник Смілянського осередку «Правого Сектору» Євген Саража пояснює, чому привів на сесію своїх людей. До того ж він стверджує, що місцеве керівництво правоохоронних органів знало про наміри активістів забезпечувати громадський порядок під час сесійного засідання.

Сенсаційну інформацію повідомила представниця смілянської народної ради Наталія Дяченко. Жінка зазнала залякувань збоку радника міського голови Юрія Юначевського, який у громадському місці погрожував зброєю та зґвалтуванням її неповнолітньої доньки.

Депутат смілянської міської ради Володимир Примак припускає, що місцевою владою керує криміналітет із 90-х. Позбавлений посади мер збирається доводити свою легітимність у суді. А поки правоохоронці з᾽ясовують усі обставини, місто тимчасово очолив секретар міськради Віктор Федоренко.

ПАТ “Азот” вирішив залишити черкащан без води?

Жителі Черкас можуть залишитися без води: рахунки “Водоканалу” заблоковані на суму майже 18,5 млн. грн. через  постанову виконавчої служби про примусове стягнення боргу з комунального підприємства за зверненням ПАТ «АЗОТ». Реагентів вистачить на два тижні, про це повідомляє прес-служба підприємства.

«Загроза припинення водопостачання місту або надання його по графіку стала реальністю. На сьогодні, маючи певний запас реагентів, ми зможемо працювати у звичному режимі орієнтовно 2 тижні. Потім, враховуючи якість води у Кременчуцькому водосховищі, можлива зміна режиму подачі води на місто», – йдеться у повідомленні.

Ми його втрачаємо?

Схоже, Сергій Одарич потроху втрачає інтерес до Черкас. Інсайдерське джерело повідомило Антені про те, що колишній міський голова приступив до роботи керівником фабрики в місті Чернівці, яка належить Михайлу Бродському.

Джерело вказує, що переїзд Одарича до Чернівців тримається у максимальній таємниці. Однак в інтернеті серед приватних оголошень трапляється про продаж маєтку в Мошнах, що дуже схожий на реконструйовану будівлю колишньої громадської лазні, де постійно проживав Сергій Одарич з дружиною, доки перебував у Черкасах.

Нагадаємо, що на останній сесії Черкаської міської ради, де було обрано новий виконком, депутат від партії Вільних демократів Одарич був відсутній.  Аналітики пов’язують цей факт з провалом плану Бродського та Одарича сформувати більшість навкруги колишнього міського голови Черкас і обрати заступників для Бондаренка та секретаря міськради, повністю підконтрольних Бродському. Цей план провалився, нова більшість згуртувалася навколо Анатолія Бондаренко.

Крім того, наше джерело раніше повідомляло, що Одарич домовився з керівництвом партії Самопоміч про те, що в разі позачергових виборів до Верховної ради він буде балотуватися від цієї політичної сили по Черкаському виборчому округу № 194. Однак чим примарнішою стає перспектива позачергових виборів і чим гірше починають ставитися черкащани до колишнього очільника міста та його команди, тим далі віддаляється Одарич від черкащан і тим рідше буває у місті.

Департамент ЖКК «наривається» на кримінал

Департамент житлово-комунального комплексу черкаської міськради відмовив у наданні інформації журналістам Антени, чим вчинив корупційне правопорушення. Нагадаю, що ще в січні ми звернулися до департаменту з вимогою оприлюднення і надання нам копій договорів на прибирання снігу і актів виконаних робіт. Під різними приводами керівник підрозділу Андрій Наумчук та інші посадовці понад два місяці поспіль відмовляли у наданні цієї інформації. Сьогоді ми звертаємося до міського голови Черкас Анатолій Бондаренко з вимогою вжити відносно своїх підлеглих заходів згідно компетенції.

Також нагадаємо, що 1 березня Президент України Петро Порошенко підписав Закон про підсилення та удосконалення захисту журналістів та змін до окремих профільних законів. І віднині ненадання інформації є вже кримінальним, а не адміністративним злочином. Дуже сподіваємось, що міський голова Черкас проведе відповідні навчання для своїх підлеглих.