«Черкасиобленерго» відключило «Дружбу народів» від електромережі

10 травня ремонтна бригада Черкаського РЕМу, що є підрозділом ПАТ “Черкасиобленерго”, відключили ПК “Дружба народів” від електромережі. Цей крок став вимушеним, адже підприємство “Азот”, якому належить палац культури, має велику заборгованість за електроенергію. За словами представника “Черкасиобленерго”, керівництво заводу було попереджене щодо відключення, але ніяких дій у відповідь зроблено не було. Також він додав, що це попереджувальний сигнал, на черзі і інші об”єкти, що належать хімічному гіганту.

Читайте також: Працівники «Черкасиобленерго» вимагають від «Азоту» зменшення екологічної броні.

Римо-католицький костел в Мошнах було побудовано 160 років тому

Костел було побудовано в 1857 році вдови графа М.С.Воронцова, небоги графа Орлова, Браницької.
Нині споруда не використовується за призначенням, та знаходиться в приватному володінні у відомій агро-компанії “Фрау Марта”. Власник поступово реконструює приміщення та планує звільнити його від господарського використання та перетворити на туристичний об’єкт. Зокрема цьогоріч, коштом компанії було встановлено діодне підсвітлення будівлі.

Черкаські поліцейські стали донорами крові

В рамках вже традиційної благодійної акції «Здай кров, врятуй життя» більше десяти співробітників патрульної поліції Черкас завітало на станцію переливання крові, щоб стати донорами і таким чином, можливо врятувати чиєсь життя.

Один з учасників акції, майор поліції Олександр Кузьмін зізнається, що кров здає не вперше, в основному відкликається на прохання знайомих, родичів, а також намагається брати участь у подібних благодійних акціях.

На важливості проведення таких благодійних донорських акцій наголосила виконуюча обов’язки головного лікаря Черкаської обласної станції переливання крові. Жінка каже, за останні роки проглядається тенденція до збільшення популярності донорства, особливо серед молоді. Окрім цього державні структури також проявляють активність та не стоять осторонь.

Патрульні зазначили, що власним прикладом намагаються продемонструвати населенню користь від здачі крові та як це важливо для гармонійного існування соціуму.

Всі поліцейські, які зголосились здати кров отримують заслужений вихідний день та подяку від медиків станції переливання крові.

Читайте також: У Черкасах провели «Ігри патріотів».

У Черкасах в букетах конвалій продають червонокнижні рослини

Жіночки з оберемками лісових квітів, здебільшого, торгують у середмісті, або інших людних місцях. Букет всередньому коштує 10 грн. Представниць стихійної торгівлі ніхто не чіпає, попри відсутність дозволів. Посеред конвалій продавчині ховають квіти боровика – рідкісної і дуже отруйної рослини, занесеної до Червоної книги України. За формою і кольором квітів його можна сплутати з бузком. Зривати і продавати такі рослини – протизаконно. А от чи можна збирати конвалії і які властивості мають ці рослини у коментарі «Антені» розповів завідувач кафедри екології та агробіології ЧНУ ім. Б. Хмельницького Олександр Спрягайло.

Водночас еколог застерігає, що конвалія – це отруйна рослина, з якою слід поводитися обережно. Інколи навіть запах може спричинити алергічну реакцію через високу концентрацію ефірних олій.

На Черкащині оголошено штормове попередження

Це пов’язано із сильним вітром та підвищенням рівня пожежної небезпеки, – повідомляють в обласному гідрометцентрі.

10 травня очікуються пориви вітру 15-20 м/с. 11-13 травня переважатиме надзвичайний (5 клас) пожежної небезпеки», йдеться у повідомленнях синоптиків.Вночі та вранці 10 і 11 травня на Черкащині очікуються заморозки на ґрунті та місцями в повітрі до -5º, що в цей час вважається стихійним явищем погоди.

Наприкінці квітня Балканський циклон приніс на Черкащину похолодання зі снігом та сильним вітром.

Черкащанка зберігала вдома шаблю та гвинтівку

До оперативних працівників черкаської поліції надійшла інформація, що 35-річна жителька міста Черкаси зберігає в своєму домоволодінні зброю. Дійсно, в помешканні жінки було виявлено елемент гвинтівки «Мосіна» (ствол з ударно-спусковим механізмом) та шаблю часів Великої Вітчизняної війни. Про це повідомляють в ГУ НП у Черкаській області.

Правоохоронцям жінка пояснили, що виявлена зброя належала її 51-рчному покійному чоловіку.

За даним фактом слідчим відділом Черкаського відділу поліції відкрито кримінальне провадження за частиною 1 статті 263 (Незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами) Кримінального кодексу України. Зброя вилучена та направлена на дослідження.

У День пам᾽яті на черкаській сцені відзначили «бойових волонтерів».

Черкаський театр повертається у рідні стіни з Наталкою Полтавкою

Нині тривають фінальні репетиції у костюмах. Режисер-постановник обіцяє, що актори будуть тверезими і не фальшивими. Усі учасники вистави дотримаються суворої сценічної дисципліни з вкрапленнями імпровізації.

«Наталку Полтавку» називають годувальницею та перлиною як української так і європейської драматургії. Тож на прем᾽єрному показі у Черкасах режисер очікує побачити аншлаг. Тим паче, що класичну виставу вдалося осучаснити та урізноманітнити за допомогою хореографічних прийомів.

Окрім «Наталки Полтавки» черкаському глядачеві покажуть іронічну комедію  про віру в себе під назвою «Продавець дощу».

Театральному колективу корить відкрити новий сезон на рідній сцені. У планах режисерів поставити роботи Гоголя, Шекспіра, показати французьку комедію, оперету, мюзикл та багато іншого. Наразі триває підготовка концертної програми «Україна-Європа», де актори співатимуть наживо у супроводі оркестру. За словами директора театру, Петра Ластівки, попри негаразди Черкаський драматичний ніколи не стояв на колінах і стояти не буде.