У Черкасах презентували бібліотеку тактильних книжок для незрячих дітей

Така книгозбірня є першою не лише на Черкащині, а й в Україні. На заході представили 17 тактильних книжок ручної роботи для дітей дошкільного та шкільного віку, створених студентами, учнями черкаських навчальних закладів та майстринями з хенд-мейду. Ідейниця проекту – меценат Світлана Трофімова.

Серед презентованих книжок кілька унікальних тактильних посібників, що не мають аналогів в Україні, зокрема, виготовлених з використанням 3-D-принтеру. Міські владці запевняють, що черкаські діти з вадами дуже потребують спеціалізованої літератури.

Над створенням унікальної бібліотеки працювало понад 80 черкащан. У книгах використано матеріали, близькі до справжніх. Тематика примірників різноманітна: від традицій і побуту українців  та відомих казок – до правил дорожнього руху та особистої гігієни. Дітлахи з цікавістю роздивляються кожну книгу і залюбки діляться враженнями.

Бібліотеку тактильних книжок буде розміщено на базі Черкаської спеціалізованої школи-інтернату. Користуватися книгами зможуть вихованці чотирьох навчальних закладів міста для дітей з вадами зору.

На початку літа у Черкасах відбудеться фестиваль тімбілдінгу «Summer Challenge.

У Черкасах відбувся День кар’єри у ІТ

У головному залі Черкаської обласної філармонії відбулися лекції представників найвідоміших ІТ-компаній, на другому поверсі розмістили інформаційні стенди, із яких можна було дізнатися більше про ІТ-компанії та ІТ-сферу. В рамках заходу також пройшла нетворкінг сесія. У кожного відвідувача була змога дізнатися інформацію та поставити важливі питання представникам ІТ-компаній.

В Україні заблокують популярні російські соціальні мережі

Президент Петро Порошенко підписав указ, яким ввів в дію рішення РНБО про оновлення списку санкцій проти низки російських компаній, серед яких “Аерофлот”, соцмережі “Вконтакте” і “Одноклассники”, компанія “Яндекс” тощо

Рішення РНБО передбачає введення санкцій проти низки фізичних та юридичних осіб. Зокрема, проти ТОВ “Яндекс” (Общество с ограниченой ответственностью “Яндекс”), популярних російських соцмереж Вконтакте, Одноклассники, поштовий сервіс Mail.ru.

Згідно з рішенням, інтернет-провайдери мають заборонити доступ до низки ресурсів/сервісів Яндекса, серед яких карти Яндекса yandex.ua/maps та інші сервіси як російського, так і українського Яндексу.

Також серед російських компаній, які підпали під санкції, “Лабаторія Касперського”, “Доктор Веб”, “Аерофлот”, “1С” та низка російських авіакомпаній та підприємств, телекомпанія “НТВ”, “Алмаз-Антей”,  “Газпром Банк”.

Зазначимо, що Указ президента вступає в дію не одразу, а після його офіційної публікації, яка очікується 19 травня. Отже, реальне блокування слід очікувати не сьогодні.

Указ Порошенка про блокування сайтів набирає чинності з дня його опублікування. Таким чином, указ президента набуде чинності не пізніше 1 червня 2017 року.

Читайте також: Чому пропутінську пресу так турбує стан економіки України.

«Деякі департаменти міськради здійснюватимуть відкриті торги без участі тендерного комітету» -, директор департаменту економіки та розвитку

Згідно інформації офіційного сайту Черкаської міської ради, віднині чотири структурні підрозділи – департамент освіти та гуманітарної політики, департамент охорони здоров’я та медичних послуг, департамент житлово-комунального комплексу, департамент архітектури та містобудування (а ще – підпорядковані їм комунальні підприємства, установи та заклади) – здійснюватимуть процедури закупівель товарів, робіт і послуг за державні кошти самостійно.

Відповідне рішення ухвалили сьогодні під час засідання виконавчого комітету.

Досі ж ці структурні підрозділи проводили відкриті торги через єдиний тендерний комітет департамент економіки та розвитку. Тепер у своїй роботі вони керуватимуться винятково Законом України «Про публічні закупівлі».

Решта управлінь та департаментів Черкаської міської ради і далі проводитимуть відкриті торги з допомогою тендерного комітету.

Про це у коментарі телеканалу “Антена” розповіла директорка департаменту економіки та розвитку.

Читайте також: Невдовзі вулиця Сумгаїтська отримає новий вигляд.

На початку літа у Черкасах відбудеться фестиваль тімбілдінгу «Summer Challenge»

Минулого року захід успішно пройшов у Долині троянд. Цього разу організатори обіцяють ще більше розваг та цікавинок. Детальніше про святкування – засновниця фесту Ольга Касьянова.

На дитячій локації «Розумаріум» коучери в ігровій формі знайомитимуть малят з ландшафтним дизайном, риторикою, журналістикою, хімією, мистецтвом, англійською мовою тощо. У просторі розвитку NOVA – відбудуться сконцентровані тренінги, а Freedom Sport – забезпечить різноформатний вільний відпочинок. Традиційно черкащан порадують фестивалем вуличної їжі під назвою «Пікнік на узбіччі».

На локації «Черкаси. Я це роблю» громадські активісти презентуватимуть власні проекти. Автор найкращого отримає грант від черкаського бізнесу у розмірі 25 тис. грн.

«Summer Challenge» відбудеться у Долині троянд 3 червня. Офіційний старт заходу о 12.00. Організатори запрошують черкащан розпочати літо яскраво.

Будівництво Спасо-Преображенської церкви в Мошнах розпочато о 1830 році

Спасо-Преображенська церква — церква в селі Мошни Черкаського району Черкаської області збудована у 1839 році, освячена київським митрополитом Філаретом 19 серпня 1840 року. Входила до палацово-паркового ансамблю Воронцова. Автор проекту італійський архітектор Георгій (Джорджо) Торічеллі.

Церква збудована в нехарактерному для православних храмів стилі, що поєднує в собі романтичний стиль з неоготикою (тюдорівською готикою). Цегляна, базиліканського типу, тридільна, потинькована та вибілена. Над притвором розташована вежа-дзвіниця висотою 44 метри, кути якої підкреслені тонкими пінаклями. Бічні фасади церкви поділені пінаклями на окремі ділянки та завершені зубчастими парапетами. Кожна з ділянок має власну прибудову — імітацію каплиці і прикрашену фігурним дахом. Вівтарна частина церкви акцентована фігурним дахом тої ж форми, лише більшим за розмірами. Церква налічує 24 бані. Перемички віконних і дверних прорізів виконані у вигляді стрілчастих арок. Остання реконструкція закінчена 2009 року.

Спасо-Преображенська церква. Малюнок де ля Фліза. Середина XIX ст.
Спасо-Преображенська церква. Малюнок де ля Фліза. Середина XIX ст.

Будівництво Спасо-Преображенської церкви в Мошнах було розпочато 1830 року за наказом Михайла Воронцова, на місці дерев’яної церкви 1709 року зведення, та було завершено 1839 року. Освячена київським митрополитом Філаретом 19 серпня 1840 року. Автор проекту церкви — італійський архітектор Георгій (Джорджо) Торічеллі, що працював міським архітектором Одеси. Будівництвом керував інженер Терентій Ступников. Після відкриття стала ключовим елементом палацово-паркового ансамблю Воронцова.