Працівники «Черкасиобленерго» провели акцію протесту під будівлею обласної адміністрації

Сьогодні до вечора буде прийняте рішення, — пообіцяв заступник голови ОДА Сергій Овчаренко.
4 травня працівники «Черкасиобленерго» проведуть акцію біля адмінкорпусу ПАТ”Азот”.

Страйкуючий колектив «Черкасиобленерго» вимагає діалогу з губернатором.

До уваги черкащан: з 19 липня печатка на довіреностях більше не потрібна

19 квітня опубліковано Закон України, який удосконалює державне регулювання використання печаток у господарській діяльності. Закон набуде чинності вже за 3 місяці. Копія документа вважається засвідченою, якщо на ній проставлено підпис уповноваженої особи. Посадовець, який відмовиться приймати вказані документи через відсутність печатки, зазнає адміністративної відповідальності.

Обласне управління юстиції приймає скарги на державних реєстраторів.

У Черкасах запрацювали автомати з доочистки питної води

Автомати обслуговуються «Черкасиводоканалом» і розміщені поблизу драматичного театру, у Південно-Західному районі на алеї Путейка та в мікрорайоні Митниця неподалік «Гранд-маркету». Працюють автомати цілодобово. Такий вид послуг поширений за кордоном, в Україні – лише у мегаполісах, серед комунальних підприємств – Черкаси – перша ластівка.

Завдяки багатоступеневій доочистці вода в автоматах смачніша, ніж з-під крану, адже фільтри нейтралізують водопровідний присмак. Споживачам пропонують придбати від одного до 19 л за один раз. Контролює роботу автоматів головний технолог «Черкасиводоканалу» Олександр Гончаренко.

Кожен власник картки під час її реєстрації вказує своє прізвище, або кодове слово за яким технолог може перевірити, де саме і скільки разів абонент купував воду. Поповнити баланс можна у касі підприємства, тоді гроші на картці з᾽являться миттєво. Якщо користуватися послугами банку кошти стануть доступними лише наступної доби. «Черкасиводоканал» закликає черкащан спробувати доочищену воду. Детальна інформація та інструкція розміщена на кожному автоматі.

«Черкасиводоканал» відкрив «загальне вікно».

В оновлений черкаський зоопарк на вихідні вишукуються величезні черги

Черкаський зоопарк – один із найкращих в Україні.
У вихідні – повний аншлаг. Черкащани та гості міста із задоволенням відвідують оновлені експозиції.
Щоб потрапити до зоопарку, відвідувачам доводиться вистояти черги. Оновлені експозиції вражають своїм сучасним виглядом та гуманними умовами утримання тварин у неволі. Відвідувачі можуть впритул наблизитися до тварин. Замість гратів на вол’єрах – скло.

Сакральні місця України: Мотриному монастирю, розташованому у Холодному Яру, більше тисячі років


З історії монастриря
:

Задовго до виникнення обителі на місці сучасного монастиря поселилися відлюдники і жили в печерах. Це місце справді відповідало потребам душі для тих, хто шукав самоти і пізнання Бога. Навколо безмежні ліси, глибокі яри і численні чисті освіжальні джерела. Природа і рослинність тоді були надзвичайно багаті і в той час неприступні завдяки багатьом пагорбам та ярам. Ця територія носить назву Холодний Яр, тому що навіть в найспекотнішу погоду завдяки природним особливостям тут відчувається свіжість і прохолода.

Під 1198 роком у Симеонівському літописі згадується переяславський єпископ Павло. За переказом, 1085 року саме він заклав в Мотронинському монастирі церкву Іоана Предтечі.

Потім церковні хроніки згадують, що 1240-го року орди монголо-татар хана Батия вщент спалюють й знищують монастир. Довгі роки він стояв пусткою.

В 1568 році «монахи почали відновлювати розграбоване святилище під благословенням православного митрополита київського Іони Протасовича. У цей час Мотронинський ліс, у якому знаходився і монастир, був частиною володінь Черкаського замку (староства), який тримав «на Тясмени… сторожу польную», а його бояри користувалися цими багатими угіддями: добували мед, били птицю і звіра, ставили на численних річках млини, ловили рибу, орали землю «на полі, де хочуть».

З цих часів протягом двох століть монастир був під патронатом українського козацтва. Є свідчення про досить велику кількість гетьманських універсалів, що дарували Мотронинському монастирю земельні та лісові угіддя, сіножаті та пасіки, ставки та млини. Церква особливо виділяє з гетьманів українського козацтва Петра Конашевича Сагайдачного, котрий «не забарився прийняти цю давню пустельну обитель під своє покровительство». За часів Руїни, коли численні гетьмани почали кидатись то в обійми Москви, то Варшави, то Стамбулу, Мотронинський монастир переживає важкі часи. Під час турецьких походів на Чигирин у 1672 та особливо в 1677—1678 роках монастир був дуже понищений. Хроніки пишуть, що в ті часи Мотронинський монастир був «спалений і вщент зруйнований».

Але вже в 1685 монастир постає з попелу, він отримує благословення київського митрополита Гедеона на капличку і церкву в своїх вічних печерах.

21 червня 1727 року було освячено новозбудовану Троїцьку церкву.

В середині XVIII століття монастир став одним з центрів боротьби проти церковної унії. З монастирем пов’язаний початок гайдамацького руху, очоленого М. Залізняком, що увійшов до історії під назвою «Коліївщина». 26 травня 1768 року 70 запорожців та 3000 польських підданих ввійшли до Мотронинського монастиря на молебень. 27 травня гайдамаки розпочали похід проти поляків Правобережною Україною. Вогонь повстання швидко охопив величезний район.

Страйкуючий колектив «Черкасиобленерго» вимагає діалогу з губернатором

Страйкуючий колектив «Черкасиобленерго» зібрався на чергову акцію протесту. «Енергетики» організували свій мітинг під стінами обласної державної адміністрації на Соборній площі. Люди закликали губернатора вийти до них та розповісти, яких результатів досягла обласна влада у питанні вирішення проблеми, що склалась на підприємстві.

Однак до людей ніхто не виходив. Згодом з обласної адміністрації поступив сигнал, що представників страйку запрошують на перемовини із заступником губернатора, де Сергій Овчаренко повідомив людям про результати перемовин з Києвом та про реальні варіанти виході із кризової ситуації.

У відповідь представники трудового колективу заявили, що втомились від пустих обіцянок та тривалого ігнорування складнощів на підприємстві, які накопичувались роками.

Окрім цього заступник начальника відділу економічної безпеки підприємства розповів про нещодавнє чергове судове засідання у Печерському суді Києва, де відбувалось продовження розгляду справи щодо екс-голови правління «Черкасиобленерго» Світлани Кузьмінської.

Як повідомив Сергій Овчаренко, днями відбудеться засідання Кабінету Міністрів, де зокрема високопосадовці мають розглянути питання кризової ситуації на черкаських підприємствах.

Читайте також: Придніпровський районний суд не задовольнив позов скандальної екс-керівниці «Черкасиобленерго».

На Митниці не вистачає паркомісць і дитсадків, – вважає черкаський архітектор

На Митниці не вистачає паркомісць і дитсадків, – вважає Черкаський архітектор Анатолій Горбань. Він закінчив Харківський інститут, працював у Дрогобичі, Кременчузі, Миколаєві, врешті опинився у Черкасах, де живе вже понад 30 років.
Бере активну участь у житті міста, висловлює чітку позицію щодо містобудування та генерального планування і обурюється, коли влада не радиться з громадою. На прикладі одного з найбільш густозаселених мікрорайонів Черкас архітектор окреслив своє бачення обличчя міста.
На Черкаській набережній мають розміститися виключно відкриті спортивні комплекси, каже архітектор, а всі жителі міста повинні мати вільний доступ до води. Адже згідно із законодавством на березі водойм не повинні зводити капітальні споруди. Попри солідний вік Анатолій Горбань налаштований і надалі відстоювати законне і раціональне будівництво на території міста Черкаси.

У Черкаській міській раді не відбулось засідання комісії по зміні генплану міста.