У Черкаській облраді зірвали сесію через звернення щодо Донбасу

Народні обранці кілька годин поспіль обговорювали проект звернення до Президента, Верховної Ради та Кабміну щодо гібридної загрози національній безпеці України у зв᾽язку із агресією Російської Федерації. Це вже не перша спроба ухвалити відповідне рішення, саме воно було каменем спотикання між представниками різних фракцій впродовж попередніх засідань. Цього разу текст звернення, опрацьованого керівниками фракцій, зачитав депутат від «Батьківщини» Михайло МУШІЄК.

Зі зверненням погодилися не всі депутати, зокрема керівник фракції від БПП Костянтин Омаргалієв зачитав альтернативний варіант.

Звернення від президентської фракції обурило керівника обласної «Свободи» Юрія Ботнара. Тому усю відповідальність за зрив сесії та неприйняття важливих рішень він поклав на обранців від БПП.

Після суперечок між представниками різних політичних сил слово узяв колишній радикал Булатецький. Він намагався закликати колег до конструктивної роботи.

Врешті обидва рішення поставили на голосування, але жодне не набрало достатньої кількості голосів. Після чого патріотично налаштовані сили заблокували трибуну.

Посперечавшись, депутати розійшлися на перерву, після чого не змогли зібратися докупи. Тож сесійне засідання перенесли на 5 квітня.

В мікрорайоні Дахнівка продовжують забудовувати берег. Бездіяльність держорганів вражає

Відома громадська активістка Людмила Ткаченко, в п’ятницю, 31 березня запросила громадськість, журналістів та представників державної екологічної інспекції на прогулянку берегом Дніпра в районі мікрорайону Дахнівка. В районі дахінвського причалу та ресторану “Робінзон” за останні кілька років виросло справжнє котеджне містечко. Як виявилося, без жодних на те документів, частина будиночків побудована в акваторії Дніпра, де за законом будь-яке будівництво заборонено. Крім того, на думку Людмили Ткаченко, як власники розташованого поруч ресторану, так і мешканці котеджів грубо порушують екологічне та санітарне законодавство, адже не вирішене питання зі стічними водами, які з вигрібних ям поступають напряму в ріку. Тому і, відповідно, якість води в Дніпрі в районі Черкас є вкрай поганою. Але ж поруч розташовано пляжі, де черкащани люблять відпочивати з своїми родинми.

Чому не реагують державні органи, наприклад екологічна інспекція, чому відсторонюється від проблеми Черкаська міська рада?
На це у громадської активістки є просте пояснення – відсутність політичної волі та кругова порука. Адже тут розташовані будиночки далеко не пересічних громадян.

Яка подальша доля цього містечка, як і десятків інших, розташованих в межах Черкас, поки невідомо. Але наврядчи їм загрожє знесення. Українські державні органи, що мають контролювати екологічну ситуацію, фактично безпорадні. Виявляється, вони не можуть навіть самостійно здійснювати перевірки суб’єктів господарювання, а лише за мотивованою заявою громадян.

Берег Дніпра, приміські ліси впевнено знищуються. Напевне, українська влада має сьогодні інший клопіт, ніж піклування за довкілля? Доді навіщо говорити про європейський вибір країни, повагу до культурних та екологічних цінностей цивілізованого світу, в країні, де править чиновницьке беззаконня, існують корумповані та безпорадні правоохоронні органи? Коли без діє влада, роль захисників закону беруть на себе пересічні громадяни.

Репортаж: Валерій ВОРОТНИК

 

 

Читати далі В мікрорайоні Дахнівка продовжують забудовувати берег. Бездіяльність держорганів вражає

Черкащани надають перевагу одно- та двокімнатним квартирам

Нині в Україні сприятливий період для купівлі нерухомості, знецінення національної валюти зробило свою справу і ринок суттєво впав у ціні. Але й більшість населення збідніла, тож квартири не розлітаються, як гарячі пиріжки. Деякі пропозиції місяцями висять на сайтах оголошень. Про цінову політику, переваги та недоліки житлових об᾽єктів розповіла менеджер з продажу одного з провідних агентств нерухомості Черкас.

Якщо вірити одному з найпопулярніших сайтів оголошень, то нині у Черкасах продається 1500 квартир, не враховуючи пропозицій забудовників. Більшість оголошень надходять від агентств нерухомості, зрідка – від приватних осіб. Купити найдешевшу однокімнатну у віддаленому районі міста на вторинному ринку можна за 10 тис. доларів, квартира класу люкс обійдеться приблизно в 45 тис. зелених.

Останнім часом у Черкасах пожвавилось будівництво багатоповерхівок та житлових комплексів. Частина з них призупинена, або не здана в експлуатацію. Загалом на території міста нині зводиться понад 25 новобудов. Ціна на такі квартири зазвичай залежить від вартості квадратного метра і стартує від 7 тис. грн. Апартаменти повністю обійдуться щонайменше 12-14 тис. доларів залежно від поверху та району. Досить активно рекламують таунхауси, популярні в Америці. Вони лише починають заходити на український ринок, тож переваги та недоліки такого виду нерухомості поки вивчені не досконало. В будь-якому разі, купуючи житло радять бути максимально уважним до усіляких дрібниць, юридичної складової та не потрапити на гачок шахраїв.

Здирництво чи податок на нерухомість?

Розпогодилося – на бульв. Шевченка кладуть асфальт

Дорожники дочекалися сприятливих погодних умов для укладання асфальтобетону. Кілька разів початок ремонтних робіт переносили через вологий грунт. Нині на частині проїжджої частини зупинено рух транспорту. На ділянці працює спеціальна техніка та задіяний людський ресурс. Перша черга реконструкції проїжджої частини охоплює ділянку від вул. Лазарєва до Небесної Сотні.

З Дніпра до чашки: процес очищення черкаської питної води

Вода, що потрапляє до домівок черкащан, починає свій шлях із Дніпра. У цьому місці, неподалік Свидівка, дві величезні труби цілодобово здійснюють водозабір. Сотні кубів річкової води потрапляють до насосної станції першого підйому, де відбувається механічна очистка. На наступних етапах воду доочищують, хлорують і лише після комплексної обробки та фільтрування подають на місто.

Станцію ввели в експлуатацію у 1975 році, раніше черкащани споживали воду із підземних джерел. Для потреб міста також збудовано резервний очисний об᾽єкт, що передбачає водозабір з ріки Вільшанки. Цей процес починає діяти в разі виникнення надзвичайної ситуації.

Нині на Дніпровській станції, загальною площею понад 10 га працює близько 100 осіб, виключно процесами очистки води завдяки високій комп᾽ютеризації займаються всього лише шестеро працівників. Керують процесами дистанційно з диспетчерської. Сюди надходять сигнали з усіх складових частин стратегічного об᾽єкту. Модернізувати роботу підприємства вдалося завдяки кредиту Світового банку. Аналогічне обладнання є лише у Києві та часково, у Запоріжжі.

Схема очистки води двоступенева, що передбачає кількагодинне відстіювання речовини і обробку її реагентами. Цей етап відбувається у блоці хімічного водонасичення. Основним дезінфектором, як і раніше лишається хлор. Його дозують, випаровують і нейтралізують. Детальніше про процес очистки питної води – головний технолог підприємства.

Олександр Гончаренко працює у «Черкасиводоканалі» вже 12 років, розуміється на найдрібніших деталях. Каже, що вода не обов᾽язково має бути прозорою, чи смачною. Головне – вона має бути безпечною для населення.

Для цього на станції постійно діють хімічна та бактеріологічна лабораторії. Вони досліджують зразки води на кожному етапі очистки. Визначають вміст рідини за 50 показниками, усі дані записуються до журналу – поки що відхилень не зафіксовано. Така ж лабораторія діє у центральному приміщенні Черкасиводоканалу.

Крім того, «Черкасиводоканал» уклав договір з Обласним лабораторним центром Міністерства охорони здоров᾽я України, де контролюється вода на такі показники, як патогенна мікрофлора, паразитологічні показники та рота віруси. Також згідно стандарту воду перевіряють на наявність фітопланктону, мікроскопічних грибів, синьо-зелених та діатомових водоростей та хронічної токсичності. Працівники «Черкасиводоканалу» запевняють, що вода, яку п᾽ють черкащани, відповідає усім санітарним нормам та є цілком безпечною для життя та здоров᾽я людини.

КП «Черкасиводоканал» повідомляє про активізацію шахраїв.

Міського голову Черкас нагородили грамотою Верховної Ради України

Міського голову Черкас Анатолія Бондаренка відзначили грамотою Верховної Ради України. Цю відзнаку «за заслуги перед українським народом» разом із нагрудним знаком на засіданні регіональної платформи Асоціації міст України йому вручили народні депутати Олег Петренко та Владислав Голуб.

Такими нагородами черкаських посадовців відзначили «за вагомий особистий внесок у соціально-економічний розвиток територіальної громади, активну громадську діяльність, багаторічну сумлінну працю та високий професіоналізм». Відповідне розпорядження 10 лютого 2017 року підписав спікер Верховної Ради України Андрій Парубій.

Читайте також: Із МСЕКу в Черкасах зробили режимний об’єкт, – депутат звернувся в прокуратуру.